15. lipanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Održan Dan tehničke kulture u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki posjetili su u subotu tradicionalnu akciju Dan tehničke kulture u Varaždinu koja se održala u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije.

Akcija se održala ispred Tehnološkog parka i u prostorijama Udruge za promicanje tehničke kulture Makerspace Varaždin.

Kao i proteklih godina, aktivisti više udruga predstavili su svoje aktivnosti, a građani i djeca mogli su direktno sudjelovati u teleskopskom promatranju Sunca, u izradi modelarskih uradaka, izradi zmajeva, u održavanju radioamaterskih veza i snimanju svih događanja. Tu su još bile izložba kajaka i opreme, izložba digitalnih fotografija, izložba zrakoplovnih modela, dronova i amaterskih raketa, radiouređaja, teleskopa i druge opreme za promatranje svemira.

U događaju su aktivno sudjelovale Udruga za promicanje tehničke kulture Makerspace, Društvo pedagoga tehničke kulture, Modelarski centar, Kajak kanu klub „Varteks“, Astronomsko društvo, Radioamaterska udruga Sloga, Radio kluba Varaždin, Foto-klub Sloboda i Ljubitelji oldtajmera i stare tehnike i drugi.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što se ova tradicionalna akcija održava u Varaždinu i svake godine okuplja sve više sudionika, ali i zainteresiranih građana, posebice djece. Istaknuo je kako će Grad Varaždin uvijek podržavati aktivnosti zajednica koje promiču tehničku kulturu u našem gradu te potiču mlade da razvijaju tehničke sposobnosti.