18. srpanj 2018. | Autor: Maja Hrešć

Održan 8. javni kolegij gradonačelnika

8. javni kolegij koji se danas održao u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok započeo je s osvrtom na jučerašnji veličanstveni doček izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije, našeg sugrađanina Zlatka Dalića u Varaždinu.

S obzirom na aktualnu tematiku Svjetskog nogometnog prvenstva, nadovezao se s inicijativom koja traje već više od desetak godina, a tiče se izgradnje nogometnog kampa HNS-a. Gradonačelnik ističe da je Varaždin najbolji izbor za izgradnju kampa, iz svakog kuta gledanja, uz prednost koju čine prometna povezanost, blizina Zagreba, sportska infrastruktura, stadion Varteksa s pomoćnim igralištem i umjetnom travom, teniski tereni, zatvoreni i otvoreni bazeni, vježbališta i fitness dvorane, stručnjaci iz vodstva Hrvatske nogometne reprezentacije te mali aerodrom koji posjedujemo. Uz mogućnost kvalitetnog odrađivanja treninga, Varaždin nudi i gradski urbani život te je zato s gospodarske, financijske, prometne, urbanističke i razvojne perspektive favorit za ovakav projekt.

Gradonačelnik je iznio ideju o osnivanju neformalnog i neplaćenog Savjeta gradonačelnika čiji bi članovi bili ugledni Varaždinci, kompetentni u svojim područjima djelovanja, a bili bi u savjetodavnoj funkciji gradonačelniku i njegovim zamjenicima. Neki od predloženih članova su Čedomil Cesarec, Tomislav Cvetko, Ivan Herman, Ljerka Kezele, Anđelko Koprek, Janko Pavetić, Karmen Trubić i Darinka Hajduk Vučić.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica izvijestila nas je o novostima vezanim za kandidaturu Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, a o kojoj se odlučuje u studenom ove godine, spomenuvši da je aktivna web stranica Varaždin for European Youth Capital 2021. Nakon projekta URBACT, mreža gradova predložila je upravo Varaždin za priključenje novoj mreži koja je u nastanku. Varaždin također gostuje na velikom skupu u Dresdenu na kojem će sudjelovati gospodarstvenici, gradonačelnici, veleposlanici i konzuli, a sukladno tome, u rujnu će biti organiziran uzvratni posjet velike delegacije iz Njemačke.

Staza između Doma umirovljenika, trgovačkog centra Kaufland i V. osnovne škole, koja je trenutno bespravno utabana na tuđem zemljištu, konačno će biti asfaltirana. Grad je pronašao način da uredi predmetni put te će se tako, a to je posebno značajno za teže pokretne osobe iz Doma umirovljenika, sada kraćim putem moći pristupiti centru grada.

Na sreću svih školaraca 6. osnovne škole Varaždin, na javnom savjetovanju pokrenut je zahtjev za izgradnju dvorane i rekonstrukciju škole te će nakon provedenog natječaja uskoro krenuti i radovi.

Već petu godinu zaredom svi učenici osnovnih škola u gradu Varaždinu dobiti će besplatne udžbenike i radne bilježnice. Učenici 5. i 6. razreda besplatno će dobiti i udžbenike iz informatike koje su do ove godine roditelji morali kupiti sami.

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i pokretanje postupka javne nabave za uslugu prijevoza učenika 3. i 4. osnovne škole i Centra Tomislav Špoljar za školsku godinu 2018./2019. Tako će svi učenici nižih razreda koji su udaljeni više od 3 km, odnosno više od 5 km učenici viših razreda, imati osiguran prijevoz do škole.

Grad Varaždin će socijalno ugroženoj djeci i ove godine osigurati besplatno ljetovanje na Rabu za 38 prijavljenih. Ove godine organizirana je i škola u prirodi koju također sufinancira Grad Varaždin, a prijavilo se 10 osoba.

Grad sudjeluje i u sufinanciranju Dnevnog centra za starije i nemoćne osobe Varaždin u iznosu od 25 000 kuna.

Varaždin se posebno ponosi na sve izraženiju sportsku atmosferu pa će se tako u našem gradu, uz Koprivnicu, od 9. – 19. kolovoza održati Europsko rukometno prvenstvo za kadete, s finalnom utakmicom baš u Varaždinu, 19. kolovoza. Od brojnih sudionika iz europskih zemalja, u Varaždinu će gostovati Njemačka, Španjolska, Rusija i Mađarska.

Na kolegiju se govorilo i o zadnjim aktualnostima vezanim uz varaždinske dječje vrtiće. Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja za projekt zgrade Dječjeg vrtića u Donjem Kućanu prihvaćena je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a cilj joj je poboljšanje temeljne usluge predškolskog odgoja i obrazovanja na području Donjeg Kućana. Ako projekt bude proveden, izgradit će se zgrada dječjeg vrtića, bit će uređeno i opremljeno 400 m2 vanjskog prostora za igru, a pružit će se mogućnost i novih zapošljavanja. Vrijednost projekta je preko 6 milijuna kuna, a rok za prijavu projekta je 2. kolovoza 2018.

Radovi na vrtiću u Trakošćanskoj započinju sutra, a zatim slijede radovi na vrtićima u Dravskoj i Kozarčevoj. Gradonačelnik vjeruje da će s državom također potpisati ugovore o sufinanciranju za vrtiće u Aleji i Biškupcu koje su već prijavili na natječaj, a radovi na spomenutim vrtićima mogli bi započeti početkom listopada. O vrtiću u Koprivničkoj još se traži najbolje rješenje koje će, u dogovoru sa stručnjacima, proizaći u najkraćem roku.