08. rujan 2020. | Autor: Maja Hrešć

Održan 24. javni kolegij gradonačelnika

Gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok u utorak je uz pročelnike upravnih odjela Grada Varaždina održao 24. javni kolegij na kojem je javnost izvijestio o aktualnostima i planovima u radu gradske uprave.

Ove se godine na Poduzetnički fond javilo preko 1300 poduzetnika i obrtnika, a valjanih prijava je 935. Zbog velikog broja prijava, poduzetnike se podijelilo u tri kategorije prema broju bodova, a mogu ostvariti poticaje u iznosima od 5.000 kn, 7.500 kn i 10.000 kn. Radi poštivanja protuepidemijskih mjera, neće biti svečane podjele ugovora već će poduzetnicima ugovori biti poslani na mail adrese s kojih su prijave stigle, oni će ih potpisati i vratiti putem e-maila.

„Nakon svih poticajnih mjera koje smo uveli za naše obrtnike, poduzetnike i građane, sad idemo s mjerom subvencija, bespovratnih potpora. Interes je iznimno velik i nadmašuje naša očekivanja što dokazuje da je ta mjera koju smo predvidjeli iznimno popularna među obrtnicima i poduzetnicima i da im dobro dođe. U nekim kategorijama se javilo više obrtnika i poduzetnika nego u proteklih šest godina s tim da je ove godine i iznos veći nego u proteklih šest godina, a već smo prošle godine imali rekordan iznos. Ukupan fond koji je osiguran za bespovratne potpore je oko 5 milijuna i 250 tisuća kuna. To je veliki posao i ovim putem zahvaljujem našem odjelu koji je odradio taj lavovski posao za naše obrtnike i poduzetnike. Isplaćivat će se od sad pa sljedeća 4 mjeseca, dakle 2 proračunske godine jer je odredbom Gradskog vijeća iz 2014. godine odlučeno da se može predlagati svake dvije godine. Pola tog iznosa poduzetnici će dobiti već ove godine, a drugu polovicu odmah početkom iduće godine. Takvu mjeru, prema našim spoznajama, nije uveo još nijedan grad i to samo pokazuje da Grad Varaždin jest grad obrtnika i poduzetnika i da gradska vlast itekako sluša svoje obrtnike i poduzetnike u ovakvim okolnostima. Riječ je o obrtnicima i poduzetnicima različitih branši, ima jako puno ženskog poduzetništva, samozaposlenih, puno informatičkih tvrtki što pokazuje da se trendovi u gradu mijenjaju i da je sve više žena poduzetnica, sve više malih obiteljskih poduzeća, sve više ICT tvrtki.“ – rekao je gradonačelnik.

Grad Varaždin nastavlja s projektom subvencije kupnje i servisiranja bicikala. S Gradom su ugovore sklopila četiri dobavljača kod kojih građani mogu ostvariti subvencije. Dosad je uz subvenciju Grada prodano 283 bicikla, a od 15. rujna 2020. godine kreće drugi dio aktivnosti u sklopu kojeg će građanima biti subvencionirano 50% troška servisa bicikla, odnosno s maksimalno 200 kuna po korisniku. „Još jedna važna mjera koju provodimo za naše građene su poticaji za vožnju biciklom kako bi u samom središtu grada bilo što manje automobila. Ta mjera pokazala se jako zanimljivom građanima i do sad se, u mjesec i pol, javilo dvjestotinjak građana, a od 15. rujna krećemo s mjerom subvencije za servis bicikla i vidjet ćemo kakav je biti odaziv.“ – rekao je gradonačelnik. Najavio je kako će se u narednih šest mjeseci pokušati i pronaći način elektroničkog zaključavanja bicikla odnosno praćenja: „Po gradskim kvartovima imamo veliki broj krađa bicikla tako da zajedno s nekoliko tvrtki dogovaramo način kako bi građani mogli pratiti svoje bicikle i pred zagradama pa će i to ući u krug subvencija koje smo zamislili za naše bicikliste.“

Objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivredi na području Grada Varaždina za 2020. godinu. Radi se o dvije vrste potpora, jednoj usmjerenoj udrugama i zadrugama za sudjelovanje u manifestacijama u iznosu od 5.000 kn, a drugoj za sufinanciranje klupa na Gradskoj tržnici za domaće proizvođače, u iznosu od 200 kuna mjesečno po klupi. Ukupno je za ovu mjeru osigurano 50.000 kuna.

Također je objavljen i Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Varaždina na koji se mogu javiti mladi od 15 do 30 godina starosti.