23. prosinac 2019. | Autor: Maja Hrešć

Održan 20. javni kolegij gradonačelnika

U ponedjeljak se u Gradskoj vijećnici održao posljednji ovogodišnji javni kolegij kojeg je sazvao gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok.

Gradonačelnik i njegovi suradnici izvijestili su medije o aktualnim projektima i radovima koji se provode na području grada Varaždina poput dječjeg vrtića u Kućanu Donjem, nove knjižnice, varaždinske sinagoge, nogometnog igrališta u Hrašćici, igrališta u Grabanicama, obnovi fasada i krovova u staroj gradskoj jezgri, pothodnika u Miškininoj, kućanskoj rampi. Gradonačelnik je istaknuo i kako je 2018. godina bila rekordna po ulaganjima u sport koja su od 2017. godine porasla za čak 2,3 milijuna kuna. Također se razgovaralo i o donacijama kojima Grad Varaždin potpomaže gradskim institucijama, poput Opće bolnice Varaždin kojoj će i ove godine donirati iznos za nabavku potrebne opreme, ovaj puta rino-laringo-fiberskopa u iznosu od 30 tisuća kuna.

Gradonačelnik se na kraju kolegija obratio medijima: „U gradu se iznimno puno radi, ova je godina bila godina rekordnih ulaganja u infrastrukturu, prometnice, raskrižja, vrtiće, škole, objekte poput knjižnice, sinagoge, ali i godina rekordnih izdvajanja za stipendije, studente i subvencije za naše obrtnike i poduzetnike. To sve govori o razini, ne samo financijske snage grada, već i o razini investicija u Gradu. Drago mi je da smo to uspjeli postići i da takav jedan tempo predviđamo za iduću godinu i bez obveznica, a osobito kada je riječ o obveznicama. Posebno raduje činjenica da smo znatno podigli naše kapacitete – danas u gradskim tvrtkama radi manje ljudi, a radimo sto i nešto posto više u odnosu na bivšu vlast. Sutra je otvorenje rotora u Biškupcu, radi se na novoj knjižnici, sinagogi, dječjem vrtiću u Kućanu. To svjedoči o tome da i Gradska uprava i one tvrtke koje su s nama u ugovornim odnosima, i one koje financiraju te radove, praktički ne staju gotovo do samog Božića. Ono što osobito treba istaknuti jest činjenica da smo dobili izvješće državne revizije za 2018. godinu koja je u jednom dijelu bezuvjetna, u drugom dijelu je uvjetna zbog toga što smo malo zakasnili s popisom imovine, zbog tehničkih razloga radi usklađenja gruntovnice. Danas Grad Varaždin gotovo u potpunosti radi po svim standardima koje je potrebno usvojiti, ne samo ovdje nego i u cijeloj Hrvatskoj. S velikim ponosom možemo reći za prethodnu godinu da je to bila godina rekordnih ulaganja u varaždinski sport i, jednako tako, najboljih rezultata u varaždinskom sportu. Izdvajanja za sport podigli smo za 2,3 milijuna kuna. Do Božića traju i radovi na uređenju novog sportskog centra NK Varteks u Hrašćici te NK Varaždin u Zagrebačkoj ulici.“ - rekao je gradonačelnik.

Također se osvrnuo na projekt umirovljeničkog naselja: „Kada je riječ o umirovljeničkom naselju, ono što smo stalno isticali jest da to nije projekt kojeg je moguće napraviti u godinu, dvije, već da je to dugoročni projekt ovog grada i to cijelom jednom dijelu grada kojeg ćemo morati pretvoriti u umirovljeničko naselje. Interes postoji, a sada moramo odabrati točnu lokaciju te, po odobrenju lokacije od strane Gradskog vijeća i odabiru načina građenja, možemo krenuti u taj projekt. To nije moguće napraviti u godinu, dvije, te se s projektom ide postupno, obazrivo, jer riječ je o cijelom jednom novom dijelu grada. I kad ne bi bilo investitora, u ITU 2021. smo stavili mogućnost da Grad Varaždin sam ide u izgradnju umirovljeničkog naselja što EU fondovi podržavaju“.

Gradonačelnik je najavio i program dočeka nove godine na Trgu kralja Tomislava te Novogodišnju utrku. Iskoristio je priliku da apelira na građane da ne koriste pirotehnička sredstva te da se nova godina dočeka u miru i veselju bez pucanja.