08. studeni 2016. | Autor: [email protected]

Održan 2. Dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj

U sklopu aktivnosti projekta MAPS (Millitary Assets as Public Spaces), koji se provodi kroz EU program URBACT, u subotu 5. studenog 2016. održan je drugi dan otvorenih vrata u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Dan otvorenih vrata organiziran je kako bi se kod građana Varaždina, od kojih mnogi nikada nisu bili unutar tog bivšeg vojnog kompleksa, potaknuo interes za aktivno uključivanje u proces stvaranja Integriranog akcijskog plana revitalizacije i razvoja vojarne, koji će se izraditi u slijedeće dvije godine provođenja projekta MAPS te kako bi se upoznali s trenutnim stanjem vojarne i nekima od sadašnjih korisnika.  

Program URBACT Europske unije, vezan uz Fond za regionalni razvoj, osmišljen je i provodi se s ciljem tematskog povezivanja europskih gradova u mreže kroz koje se, razmjenom iskustava, primjera dobre prakse te stručno vođenim lokalnim aktivnostima, želi lokalnim zajednicama pomoći da na održiv, integriran i društveno odgovoran način osmisle akcijske planova razvoja. U mrežu projekta MAPS uključeno je 9 gradova iz cijele Europe, a poveznica su izazovi, koje svi uključeni gradovi imaju s osmišljavanjem i implementacijom projekata revitalizacije bivših vojnih objekata na svojim područjima.

Dan otvorenih vrata građanima je ponudio nekoliko sadržaja. Građanima je najzanimljiviji bio  vođeni razgled vojarne, uz pružanje temeljnih informacija o njezinoj povijesti, zanimljivostima, sadašnjem korištenju te općenitim planovima za budućnost.

Arhitekt Dinko Peračić je održao predavanje o projektu „To trebamo – to radimo“, kojim se Hrvatska predstavila na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu arhitekture. Kroz „To trebamo – to radimo“, njegovi autori Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj predstavili su projekte revitalizacije triju prostora namijenjenih suvremenoj kulturnoj sceni tri hrvatska grada:  bivšoj tvornici „Jedinstvo“ na Savskom nasipu u Zagrebu, „H zgradi“ u kompleksu Benčić u Rijeci koja se priprema za udomljavanje Muzej moderne i suvremene umjetnosti te projekt Doma mladih u Splitu.

Gradonačelnik Goran Habuš je u uvodnom dijelu predavanja predstavio temeljni problem koji sprečava konkretniji rad na revitalizaciji i razvoju kompleksa bivše vojarne, a to je pitanje vlasništva i upravljanja. Vlasnik kompleksa je Republika Hrvatska, a njime upravlja DUUDI te je i varaždinsko uključivanje u projekt MAPS dio nastojanja Grada da se kreira održivi i konkretni plan razvoja tog područja na temelju kojeg bi se stvorio snažan argument za preuzimanje vlasništva nad cijelom vojarnom.

Posjetitelji su tijekom razgledavanja upoznali neke od sadašnjih korisnika pojedinih prostora u vojarni, čijim je trudom, radom i energijom, dio objekata zadržao uporabnu funkciju, spašen je od daljnjeg propadanja, a koji svojim aktivnostima vojarni daju javnu funkciju.

To su Sportski plesni klub Valcer, koji je u prostorijama koje koristi ugostio predavanje, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Varaždin  te Varaždinski husari (Varaždinska husarska graničarska pukovnija).

Pod sloganom „Optujska je TU, a TI?“ će se projektne aktivnosti, posebice rad lokalne grupe, koja će i izraditi Integrirani akcijski plan, nastaviti već u utorak 8. studenog 2016. godine, kada se u palači Herzer, u organizaciji Društva arhitekata Varaždin organizira predavanje na temu projekta MAPS. Do kraja godine održat će se još jedan sastanak lokalne grupe. Sve informacije o projektu MAPS te aktivnostima koje se kroz njega provode, mogu se pratiti i na Facebook stranici „Projekt MAPS Varaždin“ na adresi https://www.facebook.com/MAPSVarazdin/.