21. veljača 2019. | Autor: Maja Hrešć

Održan 11. javni kolegij gradonačelnika

Gradonačelnik Ivan Čehok u četvrtak je uz svoje zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu te pročelnike gradskih upravnih odjela, održao javni kolegij na kojem su novinari mogli dobiti informacije o svim aktualnostima iz rada varaždinske gradske uprave.

Na samom početku, gradonačelnik je naglasio nekoliko najvažnijih informacija poput projekta ITU te dar Vlade RH Gradu Varaždinu – nekretnine za proširenje Tehnološkog parka. Gradonačelnik je još jednom iskoristio priliku da zahvali Vladi na brzoj reakciji i na nekretnini koja će u sklopu Tehnološkog parka stvoriti nova radna mjesta u Varaždinu. Dogradnjom na postojećoj lokaciji od 4000 m2 i s novom lokacijom od 1500 m2 zatvorenog prostora i prostora za širenje, Tehnološki park bit će spreman na nove „stanare“.

Kao najvažniju temu gradonačelnik ističe ITU – mehanizam Integriranog teritorijalnog ustrojstva, koji je dosad obuhvaćao sedam hrvatskih gradova: Zagreb, Split, Osijek, Rijeku, Zadar, Pulu i Slavonski Brod. Od 2021. godine za ITU ide novi financijski okvir u koji upada i Varaždin, zajedno s Čakovcem i Koprivnicom. „ITU je važan jer s ITU mehanizmom možete financirati i prijaviti se sa svim projektima koji se inače financiraju iz EU fondova, makar natječaj za njih država u tom trenutku nema otvoren. To je najveća prednost ITU-a“, pojasnio je gradonačelnik i dodao da je Varaždin spreman i ima pet projekata koje odmah može prijaviti. Na to se nadovezala i zamjenica Malenica: „Morat će se napraviti strategija teritorijalnog razvoja koja će uključivati cijelo urbano područje od Čakovca, preko Varaždina, do Koprivnice, a donosit će se do 2027. godine. Varaždin će tako po prvi put strateški znati što radi, kamo ide i zašto. Tu su projekti poput električnih busova, obnove vojarni, starih industrijskih središta, državnog arhiva, baštine, Starog grada, potiču se novi start up-ovi.“

Varaždinu je odobren projekt vezan uz aktivnosti iz područja mladih pod nazivom „Baraka za dijalog“, u sklopu programa Erasmus +. Ovim projektom se potiče uključivanje mladih u donošenje odluka. Trajanje projekta je 6 mjeseci, zaključno sa srpnjem ove godine. Temeljna svrha  je jačanje komunikacije između predstavnika mladih u Gradu Varaždinu te donositelja odluka na lokalnoj razini kroz otvoreni dijalog i komunikacije, kao i aktivnije uključivanje mladih u lokalni život zajednice. Prije početka prvih radionica, koje s aktivnostima kreću 18. ožujka u Centru za mlade, javnost će biti obaviještena o točnim terminima.

Pročelnica UO za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević, izvijestila je kako je odobren i projekt „Mali vrt za održivo sutra“, u okviru švicarsko – hrvatskog programa suradnje. Nositelj projekta je Udruga Gredica, a partneri na projektu su 2., 3., 4. i 6. osnovna škola. Projekt će se provoditi 12 mjeseci, a biti će uključeno 450 učenika 1. i 2. razreda osnovnih škola. Ukupni budžet projekta je oko 380 tisuća kuna, a kao glavni cilj se ističe povećanje kompetencije i aktivno sudjelovanje učenika nižih razreda osnovnih škola i njihovih učitelja u sadržajima vezanim uz održivu proizvodnju i potrošnju hrane, očuvanja autohtonih sorti sjemenja, održavanja vlastitog vrta prema ekološkim načelima i drugih.

Zamjenica Sandra Malenica pozvala je mlade da se jave na natječaj za edukaciju koji je raspisalo Pučko otvoreno učilište Varaždin, a radi se o edukaciji za poslove voditelja izrade i provedbe EU projekata za mlade do 35 godina. Edukacija traje 160 sati. „Ovo je odlična prilika za mlade. Želimo ojačati kompetenciju mladih ljudi unutar udruga i civilnog društva, a povezano s kandidaturom Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, te smo zato odlučiti 96 tisuća kuna usmjeriti ciljano na edukaciju mladih. Prijavit će se moći samo oni koji aktivno rade u udrugama, a svi koji završe edukaciju, zapisat će im se u radnu knjižicu. Edukacija je vrlo praktična jer će se raditi na 2 stvarna projekta. Prijave su otvorene do 4.3.2019., a svi uvjeti objavljeni su na web stranici Pučkog otvorenog učilišta“, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Također, u tijeku je Javni poziv za prijavu projekata i programa za gospodarsko-turističke manifestacije koji traje do 19. ožujka 2019. godine. Ukupni fond sredstava je 430 tisuća kuna. Svi zainteresirani korisnici mogu se prijaviti online na web stranici grada. Gradonačelnik je naglasio kako je važno da se na ovaj poziv prijavljuju različite manifestacije radi raznovrsnosti ponude grada Varaždina.

Za sve građane koji planiraju obnovu pročelja ili krovova na svojim nekretninama, a koje su registrirane kao kulturno dobro na području grada Varaždina, objavljen je Javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u 2019. godini. Poziv je otvoren do 14. ožujka. Za pojedinačna kulturna dobra u užoj gradskoj jezgri odobrava se čak 50 % sredstava, a također se mogu javiti i oni koji imaju ulične ogradne zidove. Sve informacije mogu se pronaći na web stranici Grada Varaždina.

Državnom uredu za sport prijavljen je projekt Sanacije i licenciranja atletske staze te nabave atletske opreme u Sportskom centru Sloboda Varaždin jer je stazu potrebno hitno sanirati zbog održavanja velikog ekipnog prvenstva Europe u atletici 10. i 11. kolovoza ove godine.

Medije se informiralo i o tome da se potpisanim ugovorom od 19. veljače 2019., nogometni stadion Varteks i pripadajući sportski tereni daju na korištenje i upravljanje Nogometnom klubu Varaždin.