15. svibanj 2012.

ODLIČNE OCJENE PROJEKTU SEENET

Seenet image w120514-SeeNet_14[1]

15.05.2012. - U Ministarstvu turizma RH jučer je predstavljen projekt SeeNet kojeg vodi Istarska županija u suradnji s Gradom Varaždinom, talijanskom regijom Veneto i talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova. Vrijedan je čak 11 milijuna eura, a glavni mu je cilj stvaranje zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda, kroz kojeg će biti valorizirano kulturno, prirodno i povijesno nasljeđe Istarske županije, gradova Rovinja, Pazina, Varaždina te općine Brtonigla.

Prema riječima direktora Odsjeka za međunarodnu suradnju talijanske regije Veneto Diega Vecchiata, riječ je o svojevrsnoj revoluciji kulturnog turizma, odnosno o projektu koji stavlja naglasak na suradnju, teritorij, edukaciju i održivi razvoj turizma, a kroz kojeg je u odredištima uređena i infrastruktura, vezana uz unaprjeđenje kulturne baštine.

Podršku projektu dala je i talijanska veleposlanica u RH Emanuela d'Alessandro, a pohvale su stigle i iz Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, koja će projekt promovirati na međunarodnim sajmovima na kojima će biti predstavljena hrvatska turistička ponuda.S ciljem što kvalitetnije promocije projekta pripremljene su brošure na četiri jezika – hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom te dva video-spota. Ovaj kulturno-turistički proizvod će, na inovativan način, prodavati nekoliko hrvatskih putničkih agencija.

Na predstavljanju projekta u Ministarstvu turizma Grad Varaždin predstavljala je savjetnica za turizam Nada Bengeri.

Inače, za ovu projektnu godinu planirane su u Varaždinu dvije radionice  - gastro, na kojoj će vrhunski kuhari povezivanjem kulinarskih i vinarskih tradicija Istre i Varaždina kreirati još jedan novi proizvod – zajednički meni sastavljen od elemenata mediteranske i kontinentalne kuhinje, koji će se  promovirati i ponuditi ugostiteljima, te staklarska, koju je upravo završilo 10-ak polaznika. Oni će se uključiti u staklarski obrt, novinu koja se planira na Trgu tradicijskih obrta.