14. travanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Odgođen Festival zajednice Đurek 60 projekta Come in!

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i neizvjesnosti koju ona donosi te sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Festival zajednice Đurek 60 koji se trebao održati u subotu, 18. travnja 2020. godine odgođen je do daljnjega.

S obzirom na specifičnost ovog Festivala, odluka o novom datumu održavanja Festivala bit će donesena na sljedećem ULG sastanku, a po prestanku mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje.

Kroz projekt Come in! pokušat će se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine  implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival Budapest 100 koji se od 2011. godine održava u Budimpešti, a kojega partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses