18. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Odbrojavanje do početka 49. Varaždinskih baroknih večeri

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održana je posljednja konferencija za novinare pred početak 49. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak, 20. rujna 2019. godine.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević te predstavnici sponzora festivala.

“Varaždinske barokne večeri, osim što imaju svoje mjesto u kulturnom životu, ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj, a u glazbenom životu sasvim sigurno, osim što su jedan od dvadesetak najboljih festivala takve vrste uopće danas u svijetu, imaju tu ulogu da predstavljaju i kulturu zemlje partnera. Ove godine to je Švedska o kojoj mi znamo političke činjenice poput toga da je to bogata i socijalna država, međutim malo znamo o njihovoj kulturi i malo znamo o svim onim demokratskim procesima koji se kod njih danas događaju. Zato je dobro da uz njihovu glazbu i njihove ponajbolje ansamble, koncertne majstore i umjetnike, možemo upoznati tu zemlju, osobito uz ove popratne programe koji se tiču poticanja rodne ravnopravnosti i uloge očeva u životu djece. Uz to, imat ćemo i izložbu našeg Varaždinca Stephana Lupina, umjetnika koji najviše izlaže u Europi i dobro je što se može predstaviti i u svom Varaždinu. Imat ćemo također povezivanje klasične i rock glazbe, što smo već prošle godine započeli, ciklus Bergmanovih filmova, radionice učenja švedskog te čitav niz drugih aktivnosti koje građani mogu vidjeti i kojima se mogu priključiti. Varaždin je s posljednja dva koncerta, koja su izveli učenici naše varaždinske Glazbene škole i Konzervatorija iz Maribora, dokazao da je zaista grad klasične glazbe. Pozivam sve građane da se odazovu koncertima Varaždinskih baroknih večeri kao što su se odazvali izvedbi Carmine Burane na otvorenom i da žive ovih deset dana s Baroknim večerima.” – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Zahvaljujući partnerstvu s Kraljevinom Švedskom, publika će imati prigodu poslušati vrhunske glazbenike i djela švedskog baroka, ali i upoznati instrumente upravo vezanih uz švedsku povijest, najavio je medijima ravnatelj VBV-a Davor Bobić. „Prvi put imamo za zemlju partner jednu skandinavsku zemlju i počašćen sam što je došlo do ove suradnje. Dolaze nam vrhunski ansambli sa svjetskom reputacijom i siguran sam da će sve te posebnosti koje će donijeti ispisati i novo poglavlje u povijesti Varaždinskih večeri. Ponosan sam što su u programu ovogodišnjeg festivala tri koncerta hrvatske barokne baštine, čime se Barokne večeri potvrđuju kao jedini hrvatski festival koji njeguje hrvatsku baštinu, što je od velike važnosti. Posebna glazba i instrumenti koji nikada nisu bili u Varaždinu siguran sam da će biti i dodatni motiv da se publika okupi na koncertima”, rekao je ravnatelj Bobić.

Ove godine pripremljen je bogat popratni program Varaždinskih baroknih večeri pod nazivom Total baroq koji će donijeti više od 30 raznovrsnih programa, od interaktivnih radionica, spajanja rocka i baroka, izložbi, do gastronomskih događanja i brojnih iznenađenja. Cjelokupni program objavljen je na web stranici Varaždinskih baroknih večeri, a u petak, osim svečanog koncerta otvorenja, organizatori iz Koncertnog ureda Varaždin pripremili su poseban spektakl na otvorenom s početkom u 21:45 sati kod Starog grada.