26. rujan 2024. | Autor: td

Odavanje počasti poginulim, preminulim i nestalim policajcima i otvorenje izložbe povodom obilježavanja Dana policije

Povodom obilježavanja Dana policije i blagdana svetog Mihovila odana je počast poginulim i nestalim policijskim službenicima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen – sobi i kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave te kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu, ispred Policijske uprave varaždinske. Tom je prilikom načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa svojim zamjenikom Daliborom Božićem i drugim suradnicima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Policijske uprave Varaždin, koja je u vrijeme Domovinskog rata uključivala današnje policijske uprave varaždinsku i međimursku. 

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec i predstavnicu Ministarstva branitelja Snježanu Hunjet, odavanju počasti pridružila se i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina Anica Mušanović. Svoju su počast iskazali i članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Potom je uslijedilo otvorenje izložbe „Budi zakon: Jučer – danas – sutra“ u Gradskom muzeju Varaždin u palači Herzer kojoj je prisustvovao gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Uz načelnika Policijske uprave varaždinske Predraga Benčića, zamjenika načelnika Dalibora Božića i ravnatelja Gradskog muzeja Mirana Bojanića Morandinija, svečanosti su se odazvali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, savjetnik ministra Unutarnjih poslova Faber Vladimir, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, direktor Policijske uprave Maribor Beno Megliča sa suradnicima, policijski službenici iz Policijske uprave Murska Sobota, predstavnici državnog odvjetništva, drugih institucija i udruga te članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih policijskih službenika.

„Dan policije i blagdan Svetog Mihaela je vrijeme kada policijskim službenicima trebamo iskazati poštovanje i zahvaliti im na njihovom trudu i radu. Policija je više od institucije, kad bismo tražili riječi kojima bismo opisali policiju to je zaštita, sigurnost i povjerenje, a to je sve ono što vi dajete građanima. Čestitam vam Dan policije i hvala vam na svemu što činite za naš grad“ -  rekao je gradonačelnik Neven Bosilj na svečanom otvorenju izložbe te istaknuo kako je Varaždin siguran i miran grad te kako je to privilegija jer u svijetu baš i nije tako.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić zahvalio je obiteljima poginulih policajaca i naglasio važnost policije u obrani Hrvatske i održavanju sigurnosti danas. Posebno je istaknuo žrtvu 37 policajaca iz Varaždina koji su poginuli u Domovinskom ratu te doprinos policije u obrani Vukovara. Izložba "Budi zakon! Jučer - danas - sutra" prikazuje povijest hrvatske policije, s posebnim naglaskom na Domovinski rat, a također pokazuje kako se policija danas suočava s modernim izazovima. Na kraju, Benčić je čestitao Dan policije i otvorio izložbu.

Svečanu akademiju i otvorenje izložbe svojim su izvedbama uveličali Policijska klapa „Sveti Mihovil“ te tamburaški sastav „Biseri“, a izložba se može razgledati do 22. studenoga ove godine.