27. siječanj 2019. | Autor: ddretar

Odana počast žrtvama holokausta

U nedjelju, na međunarodni Dan sjećanja na holokaust na Židovskom groblju u Varaždinu, izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom dr.sc. Ivanom Čehokom  položilo je vijenac u spomen na žrtve holokausta.  

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i građana, uz gradonačelnika, počast žrtvama holokausta odali su njegova zamjenica Sandra Malenica te dr. Andrej Pal, predsjednik Židovske zajednice Čakovec.

 Gradonačelnik Čehok pozvao je okupljene građane da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta a potom je izjavio: Povijest Varaždina usko je isprepletena sa poviješću židovske zajednice koja je ostavila nemjerljiv trag u varaždinskoj povijesti. Na žalost, danas više nema žive židovske zajednice ali ona treba živjeti u našem sjećanju.  Grad jedini danas održava ovo groblje i mislim da ga održavamo primjereno koliko je to moguće. Ovdje se uvijek prisjetimo svih žrtava holokausta u cijeloj Europi,  posebno u Varaždinu. To je jedna tamna mrlja i na svijesti i na savjesti u varaždinskoj povijesti onog što se događalo u vrijeme ustaškog režima ali i onog što se događalo nakon 1945. Jako puno tih ljudi ostali su i bez svojih domova i bez svoje imovine, a mnogi od 1941. i bez svojih života.

Gradonačelnik je također na Židovskom groblju prilikom odavanja počast žrtvama holokausta  izjavio da će se Varaždin prisjetiti velikog doprinosa židovske zajednice kulturi grada konačnim uređenjem varaždinske sinagoge: To je jedna građevina koja definitivno treba biti obnovljena i treba biti na ponos ne samo Varaždinu nego i cijeloj Židovskoj zajednici. Ona će trajno svjedočiti o nemjerljivom doprinosu  židova našoj kulturi.

 Vijenac  su  položili i članovi Saveza antifašističkih boraca Varaždin. Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.