30. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Odana počast braniteljima povodom obilježavanja „Bljeska“

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki  u utorak su zajedno sa izaslanstvom Varaždinske županije, županom Anđelkom Stričakom, zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Županijske skupštine dr. sc. Josipom Križanićem, izaslanstvom PU varaždinske te članovima braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije, obilježili vojno-redarstvenu operaciju „Bljesak“.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na varaždinskom groblju, odana je počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je kako se i ove godine obilježava veličanstvena pobjeda, najava one najveće koja je uslijedila: „Bljesak je bio nagovještaj velike „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij i možemo biti zahvalni našim braniteljima, svim Varaždinkama i Varaždincima koji su sudjelovali u toj vojno redarstvenoj akciji i dali svoju žrtvu, pa i svoje živote, za početak oslobađanja naše domovine Hrvatske. Hvala svim obiteljima i svima koji su u to vrijeme sudjelovali u Bljesku. Želim da dostojanstveno obilježimo 1. svibnja, dan kada je akcija započela, a danas na ovaj način odajemo počast.“ – rekao je Miroslav Marković.

Župan Stričak je istaknuo su u svim vojno-redarstvenim operacijama koje su se odvijale u obrani i oslobađanju naše Domovine sudjelovale i varaždinske ratne postrojbe, između ostalog i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije. „Kao što Vam je već poznato, operacija je trajala svega 32 sata, oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja, u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili smrtno ranjen, 162 ranjena, dakle govorimo o ogromnoj žrtvi za slobodu naše Domovine. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a zahvaljujem i svima koji su danas ovdje, kako bismo se zajedno prisjetili tih dana.“ – kazao je župan Stričak.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale predvodio je don Ivica Horvat, tijekom polaganja vijenaca mirozov je izveo prof. Tomislav Ratković.