25. ožujak 2014.

Od svibnja svake subote glazba na balkonima Gradske vijećnice

puhači 5

25.03.2014.-Danas su javnom probom orkestra profesora i učenika Glazbene škole Varaždin započele pripreme za realizaciju novog projekta Turističke zajednice grada Varaždina, pod nazivom „Glazba na balkonima grada“.  U suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu, a pod umjetničkim vodstvom Zdenka Kušćera, tijekom svibnja će se na balkonima Gradske vijećnice, Županijske palače i palače Sermage realizirati dvanaest glazbenih programa. Svake će subote u svibnju učenici i profesori varaždinske Glazbene škole izvesti po tri programa te glazbom naglasiti jedinstvenu atmosferu i šarm varaždinske povijesne jezgre.  Kao dio te glazbene priče i mješoviti zbor Obrtničkog glazbenog društva Varaždin  će održavati javne probe na lokacijama u povijesnoj jezgri. Suradnja Turističke zajednice i varaždinskih glazbenika rezultirat će i formiranjem festivalskog orkestra Špancirfesta.
Kako bi se i gostima i Varaždincima posjet povijesnoj jezgri učinio što interesantnijim, ali i produžio boravak i povećala potrošnja, Turistička zajednica grada Varaždina osmislila je nekoliko novih projekata koji će se realizirati tijekom 2014. godine.Krajem svibnja će se u suradnji s varaždinskim ugostiteljima organizirati događanje Vrijeme jagoda.  Jagoda će se iskoristiti kao gastronomska tema, a svaki će od ugostiteljskih objekata u povijesnoj jezgri u ponudi imati  jela i pića u kojima će jedan od sastojaka biti jagode. Bit će postavljeni štandovi na kojima će se posjetitelji moći kupiti različite vrste jagoda i presadnice jagoda te dobiti savjet o sadnji i održavanju jagoda. Organizirat će se i show cooking te gastronomske radionice s temom jagoda pa će Varaždinci i njihovi gosti svim osjetilima moći uživati u jagodama.
Uz jedinstvenu intimu povijesne jezgre,  te  vrsne glazbenike i zlatne kuhare,  Varaždin se od gradova u okruženju razlikuje i dinamičnom kreativnom industrijom. Turistička će zajednica varaždinske kreativce pozvati da se uključe u akciju Umjetnost na ulici te, u suradnji s nadležnim gradskim i državnim tijelima, već postojeće elemente u javnom prostoru pretvore  u vizualne atrakcije ulične umjetnosti. Povijesne priče građevina u gradskoj jezgri zanimljive su i Varaždincima i gostima grada. Kako bi im se te priče što atraktivnije prenijele, a grad dobio visokovrijednu turističku atrakciju, tijekom 2014. godine započet će se s pripreme  za iscrtavanje prozora s pričom na građevinama u kojima su  živjeli poznati Varaždinci.
Inače, zahvaljujući uvrštavanju na popis 52 destinacije The New York Timesa koje treba vidjeti 2014. godine, te sve većem interesu domaćih i stranih medija, popularnost  Varaždina na turističkom tržištu trajno raste. U  Varaždinu je lani  registrirano  41.890 noćenja, a Turistička zajednica grada Varaždina evidentirala je veći  interes individualnih posjetitelja i organiziranih grupa nego 2012. godine. To potvrđuje i posjećenost Gradskog muzeja Varaždin koja je bila 2 % veća nego 2012. godine, a posjetilo ga je 53.200 posjetitelja.