02. veljača 2024. | Autor: Maja Hrešć

Od jeseni u osnovnim školama mogućnost učenja slovenskog jezika

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održao je u palači Patačić zajednički sastanak s ravnateljima i ravnateljicama sedam osnovnih škola Grada Varaždina na temu mogućnosti uvođenja slovenskog jezika u varaždinske osnovne škole, po modelu C.

Ovim projektom učenici će dobiti mogućnost da uče slovenski jezik, a model C podrazumijeva njegovanje stranog jezika i kulture zemlje susjeda te istraživanje njezinih bogatstva.

Veliku podršku ovoj inicijativi dala je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora koja je nazočila sastanku, a pridružili su joj se i Tamara Plankar iz Veleposlanstva Republike Slovenije, Barbara Riman iz Instituta za etnička pitanja iz Ljubljane, Martina Lesjak iz Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“ te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.

Projekt će, uz mogućnost učenja slovenskog jezika, uvelike utjecati i na jačanje suradnje između susjednih zemalja Hrvatske i Slovenije, promicati međusobno razumijevanje te poticati kulturnu raznolikost i međukulturalne odnose među učenicima. Također, djeci i mladima omogućuje se pristup novim jezičnim vještinama proširujući tako njihovu perspektivu. U konačnici, mogućnost učenja novog jezika obogaćuje obrazovno iskustvo učenika, pridonoseći njihovom sveobuhvatnom razvoju.