05. studeni 2021. | Autor: Maja Hrešć

Od 26. studenog doživi Advent u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković u petak su u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici, uz direktoricu Turističke zajednice grada Varaždina Jelenu Toth, direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara i Martinu Pakšec iz agencije PR Lady, najavili i predstavili program Adventa u Varaždinu koji započinje 26. studenog i traje do 6. siječnja.

Raznoliki programi Adventa i ove će godine biti podijeljeni na nekoliko tematskih lokacija i cjelina, uz poštivanje svih trenutnih epidemioloških mjera.

„Živimo u doba pandemije, ali život mora ići dalje. Kako smo uspjeli i tijekom ljeta kad su nas odgovarali od Špancirfesta i Ljeta u Varaždinu, tako smo odlučiti i da idemo u priču s Adventom. Advent će ove godine biti najveći do sada. Imat ćemo Ledenu čaroliju na cijelom Kapucinskom trgu da ne devastiramo naš Stari grad, imat ćemo koncerte na Korzu i događanja na Stančiću. Led će biti na Kapucinskom trgu do 16. siječnja, a Advent će trajati do 6. siječnja, tako da će klizalište biti 10 dana duže. Bit će mnoštvo koncerata, od Vanne na varaždinskom Korzu 27. studenog, nakon toga ide Dino Dvornik tribute band, pa Neno Belan, bit će puno izvođača i na Stančićevom trgu. Vjerujem da ćemo biti posebno zanimljivi gostima iz Zagreba jer tamošnja vlast umjesto da se obračunala s kriminalnom na Adventu, oni su se obračunali s Adventom i sad nemaju ni klizalište. Pozivam sve naše sugrađane, ali i one iz okolice Varaždina i iz susjednih županija da posjete Varaždin i osjete pravu adventsku čaroliju.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslav Marković osvrnuo se na organizaciju Adventa s obzirom na trenutne epidemiološke mjere: „Smatramo da je mentalno zdravlje naših građana za vrijeme pandemije, jer cijela ova priča odvija se na otvorenom, izrazito važna. Vodimo brigu o našim sugrađanima, želimo biti otvoreni i donositi prave odluke. Spremni smo u slučaju dodatnog pogoršanja odmah reagirati, ali nadamo se da se to neće dogoditi. Moramo se prilagoditi epidemiji koja nas ograničava u svakodnevnom životu.“ – naglasio je zamjenik Marković.

 

Bijeli Korzo

Glavni varaždinski trg, popularni Korzo, srce je grada pa je tako i srce adventskih ljepota. U zimski uređenom prostoru, Bijeli Korzo imat će raznovrsnu ugostiteljsku ponudu u osam kućica, tu će voziti vlakić Djeda Mraza, a subotama će se, uz sve, i svirati. Koncertni program će 27. studenog otvoriti Vanna, a zatim slijede Dino Dvornik tribute band, Neno Belan i drugi izvođači, a u prijepodnevnim satima će subotama nastupiti zborovi i vokalno instrumentalni sastavi. 

U neposrednoj blizini Korza nalazi se i predivna varaždinska katedrala ispred koje će se, uz nastupe zborova, paliti adventske svijeće na velikom adventskom vijencu.

Advent na Stančiću

Adventska čarolija na Trgu Miljenka Stančića tradicionalno se nastavlja i ove godine uz bogatu ugostiteljsku ponudu, akustične svirke nedjeljom kao i novitete u kreativnom uređenju samog trga.

Ledena čarolija

Veliko klizalište i već legendarni ledeni tobogan postali su simboli varaždinskog Adventa. Ledena čarolija, koja uz ove rekreativne zimske radosti uključuje i prateću ugostiteljsku ponudu koja će vas grijati nakon boravka na ledu, ove se godine ponovno vraća na prostrani Kapucinski trg, na kojem je sve i počelo. Obožavatelje leda i ledene zabave na Kapucinskom trgu čeka veliko klizalište s ledenim stazama površine od čak 1100 m2 te 40 m dugi ledeni tobogan površine 120 m2.  Klizat će se svakodnevno, a bit će organizirana i škola klizanja. Cijene će biti iste kao i prijašnjih godina - 15 kuna ulaznica i 15 kuna najam klizaljki. 

U četvrtak, 23. prosinca na Kapucinskom trgu će 6 mladih akademskih umjetnika izrađivati ledene skulpture. Iz ledenih će blokova oblikovati ledene instrumente inspirirani lokacijom Glazbene škole u Varaždinu. Organizator akcije je Rotary club Varaždin 1181.

Kuća Djeda Mraza (u Gajevoj)

Da ne bi bilo zabune, ona nije ni u Finskoj, niti na Sjevernom polu nego u krasnoj varaždinskoj Gajevoj ulici. Čarobno uređena kuća, osim što će, sigurni smo u to, biti omiljeno mjesto za fotografiranje mališana, imat će i zanimljiv program za kojeg će biti zadužen sam Djed Mraz (glavom i bradom).

Prigodna prodaja

Tko ne voli blagdanski shopping? Trg Slobode i Franjevački trg bit će puni štandova i kućica na kojima će se nuditi raznolika blagdanska ponuda. Na Franjevačkom će se trgu smjestiti čak 13 izlagača dok će se za ponudu na Trgu Slobode pobrinuti članovi Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Suveniri, pokloni, varaždinski obrtnici i jedan od najvećih adventskih kalendara na pročelju Županijske palače zaokružit će izlagačku ponudu Adventa u Varaždinu.

U Advent se uključila i Varaždinska županija koja će, kao i ranijih godina, na pročelju Županijske palače urediti veliki adventski kalendar s radovima učenika varaždinskih osnovnih škola. Taj jedinstveni ovogodišnji adventski kalendar nastao je kao rezultat suradnje s  Društvom Naša djeca Varaždin koje slavi 70 godina rada.

Popratni program

Varaždinske galerije, muzeji, kazalište i ostale institucije tijekom adventskog razdoblja pripremaju niz prigodnih i zanimljivih sadržaja koji, posebice u danima vikenda čine izlet u Varaždin sjajnom prilikom za zabavu i užitak.