05. lipanj 2014.

Obuka neplivača svih varaždinskih osnovnih škola

škola plivanja

Vjeran Radelić, zamjenik varaždinskog gradonačelnika u srijedu je na Gradskim bazenima Varaždin predstavio projekt obuke neplivača – učenika varaždinskih osnovnih škola.

Grad Varaždin se u suradnji sa plivačkim klubom Barok prijavio na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za projekt obuke neplivača i time podupro projekt znanja plivanja za sve učenike prvih razreda gradskih škola grada Varaždina. Primarni cilj je naučiti učenike plivati, odnosno smanjiti broj neplivača u gradu Varaždinu i tako utjecati na smanjenje nesreća u vodi budući da  je utapanje vrlo visoko rangirano na ljestvici smrtnosti kod djece.
Za ovu svrhu od strane Ministarstva dobiven je iznos od 46.000 kn za sufinanciranje projekta, dok je grad Varaždin sudjelovao sa 57.400 kn.
Predstavnica plivačkog kluba Barok Klara Šiljeg, upozorila je na činjenicu da čak 83 posto djece izjavljuje kako znaju plivati dok je stvarni postotak plivača puno manji. Kriva procjena roditelja i djece o znanju plivanja može dovesti do opasnih situacija pa je obuka neplivača vrlo opravdana.

Projekt "Varaždin pliva" se sastoji od dvije faze:
1. testiranje svih učenika na Gradskim bazenima Varaždin  (bez obzira na znanje plivanja) u kojem je testirano oko 400 učenika prvih razreda svih gradskih osnovnih škola
2. provedba besplatne obuke neplivača u trajanju od 15 sati temeljem prethodnog testiranja- nakon provedenog testiranja obuci neplivača je pristupilo 250 učenika

1. FAZA uključuje SVE učenike prvih razreda. Grad Varaždin će osigurati prijevoz djece iz škola u pratnji učiteljica na Gradske bazene gdje će plivački stručnjaci provesti testiranje znanja plivanja. Predviđeno vrijeme testiranja 60 do 90 minuta ovisno o razredu. Potom učenike zajedno s učiteljicama autobus vraća u školu. Testiranje je obavezno za sve učenike iz više razloga: česta nerealnost roditelja i djece o stvarnom znanju plivanja koja može biti kobna, upoznavanje djece s novim medijem-vodom te kratko educiranje djece sukladno rastu i razvoju zašto je bitno znati plivati. Provedeno vrijeme na bazenu može biti dio satnice TZK.

2. FAZA uključuje  besplatnu obuku neplivača. Imena neplivača dostavit će se školama koje će obavijestiti roditelje o početku i terminima obuke njihovog djeteta. Roditelji sami dovode djecu na bazen. Obuka će trajati 15 sati po 45 minuta u trajanju od ponedjeljka do petka) na Gradskim bazenima u popodnevnim satima. Predviđeni početak prvih grupa obuke je u svibnju. Trajanje projekta ovisi o broju neplivača temeljem kojeg će se formirati grupe i početak tečaja pojedinih grupa. Po završetku obuke učenici će dobiti diplomu o uspješno završenoj obuci. Ukoliko u predviđenom vremenu učenik ne nauči plivati isti nastavlja obuku sa sljedećom grupom.