21. travanj 2017. | Autor: [email protected]

Obrtnici oživljavaju centar Varaždina

U subotu, 29. travnja ove godine u centru Varaždina s nizom programa bit će organiziran 4. Obrntički ulični sajam u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin. Na današnjoj konferenciji u Gradskoj vijećnici sajam su najavili predsjednik UHOV-a Boris Kos te Ksenija Plavec i Biserka Keliš. O podršci grada toj manifestaciji govorila je Nada Bengeri iz UO za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju.

Organizacijom manifestacije “Obrtnički ulični sajam 2017.” Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, nastavlja započetu tradiciju sajamskog okupljanja svojih članova uz Dan Udruženja, ove godine 113-tu obljetnicu organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu i 110-te obljetnice posvete Obrtničkog barjaka..

Ponovno će se na Varaždinskim ulicama i trgovima oživjeti sjećanja na nekadašnji način trgovanja, uz bogatu paletu ponuđenih proizvoda i usluga varaždinskih obrtnika i njihovih gostiju iz Slavonije, Dalmacije i Istre. Velik doprinos u tome ima i Grad Varaždin, bez čije pomoći takvu manifestaciju ne bi bilo moguće organizirati.

Pedesetak štandova i više zanimljivih timova okupljenih oko starih ljepotana na četiri kotača iz Varaždinskog Oldtimer kluba, spremno je dočekati sugrađane, goste i posjetitelje na Trgu kralja Tomislava, Pavlinskoj i Gundulićevoj ulici te Trgu Slobode.

Glavni cilj i svrha “Obrtničkog uličnog sajma” je promocija obrtnika grada Varaždina, prezentacija njihove ponude, ali i bogate povijesne baštine, a samim time i unapređenje i obogaćivanje turističke ponude našeg grada, za što se nadamo i potpori Turističke zajednice.

Kako su obrtnici uvijek spremni djelovati i u sklopu humanitarnih akcija, ovog puta uključuju se u akciju udruge Veliko srce malom srcu, koja će na jednom od štandova prikupljati sredstva za potrebe nabave 24 satnog Holtera za odjel dječje kardiologije OB Varaždin.

Sajam će se odvijati od 9 sati ujutro pa sve do 18 sati navečer i biti će ispunjen brojnim zanimljivim sadržajima. Evo samo nekih od njih:

 • S početkom od 9 sati ujutro, na pedesetak štandova Gradske tržnice raspoređenih od Pavlinske ulice preko Trga kralja Tomislava, pa Gundulićevom (Dućanskom) do Trga Slobode, predstavit će se varaždinski obrtnici proizvođači, trgovci i umjetnici uz prigodnu prodaju izloženih proizvoda.
 • U isto vrijeme predstavljaju se i prezentiraju standarni Oldtimeri sa timovima obrtnika   
 • Na Korzu:
  • od 10-12 sati nastupit će varaždinska Timeless grupa
  • od12-12,30 plesna skupina Sidonija iz udruge Podkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke
  • od12,30-13 Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo
  • od13-14 sati nastupa Centar tradicijske kulture Varaždin sa svojim plesnim i glazbenim programom.
 • U jutarnjim satima u dvorištu Obrtničkog doma, ujutro od 8,30 ekipe udruženja Ivanec, Ludbreg; Novi Marof, Ugostitelja, te domaćini Varaždinci, kuhat će i ove godine gulaš u kotlićima, a ocjenjivati će se po prvi put i umijeće izrade tradicionalnih "štrukli".
 • Protokolarni dio obilježavanja 113- te obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu i 110-te obljetnice posvete obrtničkog barjaka, početi će obilaskom sajma sa uzvanicima u 10 sati, te nakon toga u 11 sati biti će svečana sjednica Skupštine Udruženja u Obrtničkom domu u Kukuljevićevoj ulici 13/II, na kojoj će 53 obrtnika primiti priznanje za svoj dugogodišnji rad u obrtništvu.