14. listopad 2022. | Autor: Maja Hrešć

Obnovljivi izvori energije - Grad Varaždin sufinancira izradu projektne dokumentacije

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za prijavu na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Varaždin aktivno potiče korištenje obnovljivih izvora energije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih obiteljskih kuća, smanjenja potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenja mjesečnih troškova za energente uz ukupno poboljšanje kvalitete života građana.

Kako bi što većem broju svojih građana omogućili prijavu na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Varaždin osigurao je bespovratna sredstva za pripremu kvalitetne tehničke dokumentacije.

Javnim pozivom za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za prijavu na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grada Varaždina sufinancirat će se:

1. Troškovi izrade izvješća o energetskom pregledu i energetskog certifikata – maksimalno do 2.000,00 kn

2. Trošak izrade glavnog projekta – sa 60% opravdanih troškova, a maksimalno do 3.000,00 kn po korisniku

Na službenim internetskim stranicama Grada Varaždina objavljen je Javni poziv Grada Varaždina, online prijavni obrazac te obrazac Izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja: https://varazdin.hr/javni-pozivi/javni-poziv-sufinanciranje-troskova-izrade-dokumentacije-prijavu-javni-poziv-poticanje-obnovljivih-i-9989/.

Savjetodavnu pomoć i podršku za prijavu projekata na Javni poziv, građanima Grada Varaždina pružat će Regionalna energetska agencija Sjever na adresi Trg bana Josipa Jelačića 17 Varaždin, 1. kat. Radno vrijeme ureda je četvrtkom, a građani se za termin za savjetovanje mogu telefonski najaviti na broj telefona 048/289-240.

Kako bi dodatno olakšao proces pripreme građana za uvođenje fotonaponskih elektrana, Grad Varaždin je u suradnji s REA Sjever izradio web platformu s mapom solarnog potencijala Grada Varaždina koja pokriva gotovo sve objekte na području grada i svih 9 prigradskih naselja. Građani pomoću ove aplikacije mogu dobiti informaciju o solarnom potencijalu svojeg objekta te vidjeti okvirnu procjenu uštede u određenom razdoblju te okvirnu procjenu troška investicije. Mapa solarnog potencijala je dostupna na poveznici https://www.solarnamapa.hr/grad-varazdin/.  

Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostupan je na internetskim stranicama na linku: https://www.fzoeu.hr/docs/195/Javni%20poziv%20za%20OIE%20u%20obiteljskim%20ku%C4%87ama.pdf