19. prosinac 2018. | Autor: ddretar

Obnovljen vrtić Trakošćanska

Kraj 2018. godine donio je još jedan uspješno proveden projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Varaždin – objekta Trakošćanska. Tim povodom gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok održao je završnu konferenciju projekta Energetske obnove Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Trakošćanska te obilježio završetak radova na energetskoj obnovi vrtića u vrijednosti od 2.798.304,98 kuna.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 

Uz gradonačelnika dr. sc. Ivana Čehoka, obilježavanju uspješne obnove prisustvovali su ispred Dječjeg vrtića Varaždin Ravnateljica u zamjeni Ksenija Pletenac, privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo dr. sc. Tomislav Bogović, privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević te gospođa Jagoda Bistrović dipl. ing. građ., prokuristica tvrtke INVENTA PROJEKT koja je izvršavala poslove stručnog nadzora nad građenje. U kvalitetu radova imali su se priliku uvjeriti i brojni novinari.

Gradonačelnik Ivan Čehok u vrtiću je izjavio: Nakon Gortanove prošle godine pa Dravske i sada Trakošćanske, ovo je već treći vrtić kojeg smo obnovili u kratkom vremenu. U završetku su i radovi na energetskoj obnovi vrtića Kozarčeva, ide se i u obnovu Aleje, a dobili smo i europska sredstva za vrtić u Kućanu Donjem. Dakle to je ukupno šest objekata u nepune dvije godine što je ravno malom organizacijskom, građevinskom i financijskom čudu s obzirom na to da se desetak a negdje i četrdeset godina nije ulagalo u objekte. Konkretno ovaj vrtić u Trakošćanskoj nije obnavljan četrdesetak godina.  Sada smo napravili energetsku obnovu što je Europska unija financirala s tridesetak posto. Tu su bili i dodatni radovi s obzirom na statiku zgrade a prije svega dvorane, ali i krova. Grad je za te dodatne poslove morao angažirati svoja vlastita sredstva.

Gradonačelnik je najavio i potpisivanje ugovora o 6 milijuna kuna iz europskih fondova kojim će se graditi vrtić u Kućanu Donjem, a najavio je da je Grad sam iznaći sredstva za izgradnju vrtića u Koprivničkoj, a priprema se i dokumentacija za vrtić Biškupec.

Jednostavno rečeno u proračunske dvije godine mi bismo obnovili sve naše vrtiće – naglasio je gradonačelnik. Tako možemo zaokružiti obrazovnu sliku Varaždina od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja pa slobodno možemo reći da će naša djeca imati najviši mogući obrazovni standard. – zaključio je gradonačelnik Čehok.

Radovi na obnovi vrtića Trakošćanska koji su uključivali sanaciju i ugradnju toplinske izolacije, plinsku kondenzacijsku kotlovnicu, LED rasvjetu, učinkovitu ventilaciju s rekuperacijom zraka stajali su oko 2,8 milijuna kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao s više od milijun kuna. Također s nešto više od 486 tisuća kuna projekt je sufinancirao i Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Dodatni radovi stajali su oko 570 tisuća kuna.

Energetskom obnovom na zgradi vrtića izvedena je sanacija i ugradnja toplinske izolacije na fasadu i krovište, kao i radovi na vanjskoj stolariji. U vrtić je instalirana i plinska kondenzacijska kotlovnica s osjetno nižom potrošnjom plina. Djeca i djelatnici dobili su i modernu LED rasvjetu u svim prostorijama vrtića, a osim navedenog u vrtić je ugrađena i učinkovita ventilacija s rekuperacijom, koja omogućava stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline.

Sve izvedene mjere pridonijeti će uštedi energije za grijanje nakon provedbe projekta od projektiranih 71%, a očekivano smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini nakon provedbe projekta trebalo bi iznositi 75%.

 

Većina radova sufinancirana je europskim novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFR). Putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ i  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovaj projekt odobreno je sufinanciranje projekta s 1.079.857,68 kuna. Iz sredstava  Javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Gradu Varaždinu dodijeljeno još 486.970,39 kuna.

Na kraju konferencije svim sudionicima podijeljeni su leci „Energetskom obnovom vrtića do modernih uvjeta za odgoj, igru i boravak djece“ izrađeni u okviru projekta koji sadrže glavne i bitne informacije o ovom vrlo značajnom projektu za Grad Varaždin.