25. siječanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Obnovljen vrtić Kozarčeva

Nakon uspješno provedenih projekata energetske obnove Dječjeg vrtića Varaždin, objekata Dravske i Trakošćanske, gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok održao je završnu konferenciju projekta Energetske obnove Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Kozarčeva te obilježio završetak radova na energetskoj obnovi vrtića u vrijednosti od 2.125.802,09 kuna.

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 

Uz gradonačelnika dr. sc. Ivana Čehoka, konferenciji su prisustvovali ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak, privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo dr. sc. Tomislav Bogović, privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević te direktor GK grupe, tvrtke koja je izvodila radove na obnovi vrtića, Robert Gotić. Svečanosti je prisustvovao velik broj medija.

Tom prigodom gradonačelnik je napomenuo: „Nakon 40 godina obnovili smo vrtić Kozarčeva. Važno je reći da će ovdje ušteda energije biti preko 60 posto i sada je u prostoru gdje djeca borave konstantan dotok svježeg zraka. Ovo je sjajan projekt za Grad, na naše građane, za djecu i njihove roditelje te odgojitelje koji ovdje rade. Grad Varaždin učestvovao je u ukupnom trošku 40 posto, dok 60 posto troškova pokrivaju europski fondovi. U vrtiću se tijekom obnove nesmetano odvijao pedagoški proces u punom kapacitetu, djeca su ovdje boravila, a radovi su izvedeni na vrijeme. Odgojitelji i djeca su zadovoljni, vrtić je sad topao, siguran i osigurani su primjereni uvjeti za njih. Grad s radovima nastavlja i dalje, sljedeći na redu su vrtići Aleja, Koprivnička, a također nakon 40 godina, konačno i novi vrtić u našem gradu u Kućanu.“

Planirana ušteda energije za grijanje na godišnjoj će razini iznositi 66 posto dok bi očekivano smanjenje emisije CO2 trebalo iznositi 70 posto. Dječji vrtić Kozarčeva izgrađen je 1970. godine, a u njemu svakodnevno boravi oko 140 djece i to u vremenu od 5:30 do 20:30 sati.

Radovi koji su obuhvaćali zamjenu stolarije, novu fasadu, limarske radove, obnovu i rekonstrukciju rasvjete, instalacija i sustava grijanja, ugradnju rekuperatora zraka, sufinancirani su iz sredstava Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za ovaj projekt odobreno je sufinanciranje projekta s 817.847,01 kuna. Iz sredstava Javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, Gradu Varaždinu dodijeljeno je još 358.910,62 kuna.

Na kraju konferencije, svim sudionicima podijeljeni su letci „Energetskom obnovom vrtića do modernih uvjeta za odgoj, igru i boravak djece“ izrađeni u okviru projekta koji sadrže glavne i bitne informacije o ovom vrlo značajnom projektu za Grad Varaždin.