06. prosinac 2018.

OBNOVLJEN VRTIĆ DRAVSKA

Na sam Dan grada Varaždina te blagdan Svetog Nikole, gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok održao je završnu konferenciju projekta Energetske obnove Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Dravska te obilježio skori završetak radova na energetskoj obnovi vrtića u vrijednosti većoj od 2.320.000 kuna.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 

Svečanosti su prisustvovali Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar te ispred Dječjeg vrtića Varaždin Ravnateljica u zamjeni Ksenija Pletenac.

 

Gradonačelnik je između ostaloga napomenuo kako je vrtić Dravska izgrađen 1983. godine te dograđen 1997. godine, a zbog svojih kapaciteta bio je savršen objekt za obnovu. Energetskom obnovom na zgradi vrtića ugrađena je toplinska izolacija na fasadu i krovište, a uz to su izvedeni i radovi na vanjskoj stolariji. U vrtić je instalirana i plinska kondenzacijska kotlovnica te su postavljeni i solarni toplinski kolektori za potrošnu toplu vodu. U svim prostorijama vrtića postavljena je moderna LED rasvjeta te je ugrađena učinkovita ventilacija s rekuperacijom koja djeci omogućava konstantan dotok svježeg zraka. Za vrijeme radova u vrtiću se neometano odvijao pedagoški proces u punom kapacitetu, djeca su ovdje boravila, a radovi su izvedeni na vrijeme. Rezultatima obnove zadovoljni su i odgojitelji i djeca, vrtić je nakon obnove osigurao primjerene uvjete za rad i boravak djece.

 

Svim ovim mjerama nakon provedbe projekta na godišnjoj razini bit će ostvareno preko 60% uštede na energije za grijanje, a očekivano smanjenje emisije CO2 trebalo bi iznositi 70%.

 

Gradonačelnik je posebno napomenuo kako je većina radova sufinancirana europskim novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFR). Putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ i  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovaj projekt odobreno je sufinanciranje projekta s 911.716,46 kuna. Iz sredstava  Javnog poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Gradu Varaždinu dodijeljeno još 407.649,02 kuna.

 

Na kraju konferencije svim sudionicima podijeljeni su leci „Energetskom obnovom vrtića do modernih uvjeta za odgoj, igru i boravak djece“ izrađeni u okviru projekta koji sadrže glavne i bitne informacije o ovom vrlo značajnom projektu za Grad Varaždin.