04. listopad 2019.

Obnova pročelja varaždinske sinagoge

Na današnjoj konferenciji u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Čehok potpisao je Okvirni sporazum za faksimilnu rekonstrukciju sjevernog pročelja sinagoge s predstavnikom tvrtke Graditelj iz Varaždinskih toplica g. Stjepanom Huzjakom.

Potpisivanju su nazočili i Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec, Ognjen Kraus, koordinator Židovskih općina Hrvatske te Dražen Klinčić, stručni uradnik u Ministarstvu kulture RH.

„Radovi u vrijednosti od 1.270.000 kuna započet će još ove godine, a obuhvaćati će faksimilnu rekonstrukciju sjevernog pročelja te bi se postavile i lukovice na vrhu tornjeva sinagoge čime će se vrlo brzo promijeniti ne samo vizura ulice već i cijeloga grada“ – istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica prilikom potpisivanja ugovora.  

Gradonačelnik Čehok je naglasio kako ovom rekonstrukcijom vraćamo izvorni oblik sinagoge te na taj način želimo bar malo, ako je to uopće moguće, vratiti dug prema židovskoj zajednici koje nažalost više nema u Varaždinu.

„Ovaj objekt će po svojoj namjeni biti multifunkcionalni, ali imati će spomeničku, odnosno memorijsku i posvećenu ulogu židovskoj zajednici. Ovime pokazujemo svoju povijesnu multikulturalnost jer malo koji grad, s obzirom na sastav stanovništva, ima obnovljenu sinagogu, pravoslavnu crkvu i sve katoličke crkve“ – rekao je gradonačelnik.