09. svibanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Obilježeno osnivanje 104. brigade Hrvatske vojske, Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja grada Varaždina i okolice

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u utorak su kod Spomen kosturnice na varaždinskom groblju odali počast poginulim antifašistima povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja grada Varaždina i okolice.

Uz organizatora obilježavanja Zajednicu udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, polaganju vijenaca prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić. Počast su odale i saborske zastupnice Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević.

Izaslanstva Grada i Županije zatim su uz predstavnike braniteljskih udruga, kod spomen ploče poginulim pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske, prigodno obilježili 32. obljetnicu osnivanja spomenute brigade.

Podsjetimo, Brigada je ustrojena 8. svibnja 1991. godine Odlukom predsjednika Republike Hrvatske te je u krugu prvoosnovanih postrojbi HV-a pričuvnog sastava, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Sudjelovala je u brojnim obrambenim akcijama i operacijama HV-a, od oslobađanja Varaždina i Bjelovara, a 1995. godine je uključena u vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ i „Oluja“.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je kako je 8. svibnja 1945. godine oslobođen Varaždin, a 9. svibnja oslobođena je cijela Europa. Istaknuo je kako je to vrlo bitan datum jer je 9. svibnja 1950. godine krenula inicijativa za Europsku uniju i Dan pobjede nad fašizmom koji danas slavimo kao Dan Europe. „Slavimo pobjedu dobra nad zlim, između onih koji su željeli da svi ljudi budu jednaki, antifašisti, i onih koji su željeli da imamo arijevce, vrednije od drugih. Pobijedila je pravda i tekovine toga moramo i danas čuvati. Grad Varaždin će uvijek obilježavati Dan pobjede nad fašizmom.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako je Hrvatska, uz veliku ulogu koju je imala u stvaranju slobodne Europe, svoju najveću snagu i jedinstvo pokazala u obrambenom Domovinskom ratu. „Zato se prisjećamo i naših poginulih branitelja, proslavljene postrojbe 104. brigade HV koja je osnovana 8. svibnja 1991. godine. Nemjerljiv je utjecaj varaždinskih branitelja u Domovinskom ratu, i naše 104. brigade čijim pripadnicima danas odajemo počast, ali i Roda, Tigrova. U njihov spomen nastavljamo činiti sve što možemo za naš grad, za našu zemlju, za one koji ostaju iza nas.“ – kazao je gradonačelnik Bosilj. 

Pročelnica Božić je istaknula važnost poštivanja i obilježavanja važnih datuma hrvatske povijesti. „Danas smo zajedno s članovima Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Varaždina i okolice te Dana Europe odali počast preminulim te poginulim antifašistima kod Spomen kosturnice. Cijenimo njihovu žrtvu i doprinos koju su dali u borbi protiv  fašističkog okupatora koji je i na ovim prostorima sijao strah, teror i  nasilje. Također smo odali počast i pijetet svim poginulim i preminulim pripadnicima 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske, legendarne brigade čiji su članovi sudjelovali u varaždinskim danima rata, u oslobađanju varaždinskih vojarni, ali i u najvažnijim akcijama Domovinskog rata, u Bjelovaru, na zapadnoslavonskom bojištu, u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“. Značaj i doprinos 104. brigade je neizmjerljiv, ona je bila temelj formiranja i drugih postrojbi na području Varaždinske županije, ali i šire. S velikim poštovanjem i zahvalnošću se prisjećamo njihovog domoljublja, njihove hrabrosti i čestitamo im njihov Dan.“ – rekla je Ljubica Božić.