22. listopad 2021. | Autor: Maja Hrešć

Obilježena 385. godišnjica Prve gimnazije Varaždin

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u petak je prisustvovao 385. godišnjici Prve gimnazije Varaždin koja se svečano obilježila uz 75. godišnjicu Školskog sportskog centra Srednjoškolac i 15. godišnjicu provođenja International Baccalaureate Diploma programa međunarodne mature.

Godišnjica se obilježila otvorenjem novog kemijskog i biološkog odjela s laboratorijem za molekularnu biologiju te laboratorija za izradu holograma, a zatim svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća. Novim laboratorijima, gradonačelnika Nevena Bosilja, župana Anđelka Stričaka, ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravku Brezak i predstavnicu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljanu Vranković, provela je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić sa suradnicima.

U suvremenu opremu kakvom su opremljeni novi kabineti ne raspolaže ni jedna druga škola u Hrvatskoj, a u opremanje je uloženo 1.148.000 kuna. Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

„Uz to što se Grad Varaždin brine o predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, izuzetno mi je drago da je Varaždinska županija koja ima pod svojom ingerencijom srednje škole, napravila jedan vrijedan iskorak te za varaždinsku Gimnaziju koja je najvažnija i najelitnija varaždinska škola - bez da podcjenjujem ostale škole koje su isto tako važne, osigurala da imamo ovakav biološki, kemijski, hologramski laboratorij. Djeci koja modeliraju, koja su polaznici Centara izvrsnosti, ovo će pružiti izuzetno velike mogućnosti. Zahvaljujem županu i ravnateljici koji su ovo odradili, a mogu i obećati da ćemo se u sljedeće velike projekte koje će imati srednje škole na području Varaždinske županije, bez obzira na to što Grad Varaždin nema obvezu financiranja, uključiti i biti participativni dio tih investicija. Znam da Grad Varaždin prethodno nije toliko sudjelovao u financiranju srednjih škola, ali u budućnosti, ako će postojati bilo kakve potrebe, vrata će vam biti otvorena i slobodno možete zatražiti pomoć, sufinanciranje za vaše projekte, i siguran sam da ćemo vam to i pružiti.“ – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Gradonačelnik se uzvanicima obratio i na svečanoj sjednici kao bivši đak varaždinske Gimnazije te im čestitao na svim dosadašnjim godinama velikog truda i rada i poželio puno uspjeha i dalje: „Četiri godine koje sam proveo u ovoj školi oblikovale su me za cijeli život. Ova škola je institucija.“ – rekao je gradonačelnik.