03. rujan 2019.

Obilježena 100. obljetnica varaždinske vojne pobune

Danas je na zgradi vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu otkrivena spomen ploča povodom obilježavanja 100. obljetnice varaždinske vojne pobune 1919. godine.

Postavljanje spomen ploče inicirala  je Družba „Braća hrvatskoga zmaja” na čelu s dr.sc. Vladimirom Huzjanom, a danas su je pred mnoštvom okupljenih sudionika svečano otkrili gradonačelnik Ivan Čehok, Anđelo Miloš iz Družbe „Braća hrvatskoga zmaja” i  Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

„Postavljanje ove spomen ploče ima dvostruku vrijednost odnosno važnost. Ističemo ne samo važnost prve pobune koja se dogodila na prostoru Hrvatske 1919. godine, nego zapravo otvaramo i jedan dio varaždinske povijesti o kojemu možda najmanje znamo obzirom da je  „Povijest grada Varaždina” Rudolfa Horvata, zapravo završila s 1918. godinom. Mi pravu monografiju o varaždinskoj povijesti nakon 1918. nemamo. Dakle, ovakvi događaji svjedoče o tome da su Varaždinci već rano prepoznali pogubnost tvorevine u koju smo ušli zajedno s drugim južnoslavenskim narodima koji su se priključili Kraljevini Srbiji. I to je sigurno pokazatelj da je u varaždinskoj povijesti bilo vrlo živo i da se Varaždinci nisu mirili s postojećim društvenim poretkom, nego su ga nastojali promijeniti. To sve govori o karakteru nas Varaždinaca, pa je sad možda lakše razumjeti i činjenicu da smo i '91. prvi oslobodili sve vojarne, oslobodili grad, dobili naoružanje. Prema tome, ipak taj jedan buntovnički prosvjed i duh Varaždinaca je vrlo jasno vidljiv u svim tim povijesnim događajima i mene veseli da se konačno ta povijest 20. stoljeća u Varaždinu počela istraživati – istaknuo je gradonačelnik Čehok.