07. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen početak radova na servisnoj cesti u Brezju

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u subotu je sa svojim zamjenikom Zlatanom Avarom i direktorom tvrtke Varkom d.d. Željkom Bunićem održao konferenciju za novinare na kojoj je obilježio početak radova na servisnoj cesti u Brezju.

Odvodnja zone Brezje planira se riješiti izgradnjom zasebnih cjevovoda za odvodnju oborinskih i sanitarnih otpadnih voda. Najprije će se postaviti kanalizacija, a potom asfalt te ostali potrebni infrastrukturni sadržaji.

Radove na cjevovodu izvodi tvrtka Nigrad d.o.o. Varaždin. Izvest će se ukupno 678,00 m kanalizacijskih cjevovoda, a vrijednost radova je 1.822.885,00 kuna bez PDV-a.

„Ovo je vrlo važan projekt, možda i najvažniji u ovom mandatu kada je riječ o gospodarstvu. Ovime zapravo započinje izgradnja treće velike zone grada Varaždina. Prvo smo napravili Slobodnu zonu, pa zonu u Jalkovcu, a ovdje su se pojedinačno gradila postrojenja i objekti. No, cijela ova zona Brezje nije bila u funkciji jer nije bilo infrastrukture. Sad vidite da je tvrtka Farmal, odnosno Solvis, već počela graditi, a najavljuju se i druge gradnje. Mi ovime razvijamo, u smjeru sjever – jug, komunalnu infrastrukturu i pretpostavke za daljnja ulaganja. To je europski projekt za koji smo dobili 10 milijuna kuna, za što zahvaljujemo ministru Horvatu. 9 i pola milijuna kuna je trebao dati Grad, no našli smo bolji model, državni fond, odnosno preko Hrvatskih voda, tako da će Grad na kraju trebati izdvojiti samo 5 i pola milijuna kuna, dakle još manje od onog što je bilo prvotno planirano. Varkom započinje s radovima, izvodi ih tvrtka Nigrad, nakon toga ide prometnica i sve ono što ide uz prometnicu. Naravno, treba izmaknuti i bale. Idući tjedan imamo sastanak na tu temu i vjerojatno na jednom od sljedećih sjednica Gradskog vijeća idemo s konačnim zbrinjavanjem bala. Ovime otvaramo mogućnost da u zoni Brezje, koja ukupno broji 900 tisuća kvadrata zemljišta, povezujući tri zone, Varaždin i općine Jalžabet i Kneginec, imaju apsolutno najveći resurs za ulaganja u Hrvatskoj i da ovdje možemo smjestiti bilo koju industriju. Sinergijom države, ministarstva gospodarstva, europskih fondova, Varkoma i Grada Varaždina stvaramo pretpostavke za daljnja ulaganja.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na konferenciji za medije.