27. siječanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u ponedjeljak su, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, na Židovskom groblju u Varaždinu, položili vijenac i zapalili svijeću. Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Židovske zajednice Čakovec dr. Andrej Pal.

Gradonačelnik je pozvao sve okupljene građane da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta. „Danas se prisjećamo svih nevinih žrtava i velike patnje židovskog naroda, svih žrtava holokausta, ali rekao bih simbolično i svih ostalih nevinih žrtava bilo kojeg progona i bilo kojih ratnih zbivanja. Židovski narod ima nemjerljivu ulogu u povijesti grada Varaždina do 40-ih godina, bilo kad je riječ o kulturi ovog grada, gospodarstvu, znanosti i prosvjeti grada Varaždina. Zato mislim da je upravo naša dužnost time veća da svake godine na Dan sjećanja budemo ovdje na Židovskom groblju. Grad pokušava zajedno s državom držati ovo groblje jer danas nažalost nema više nikoga i židovska zajednica ne postoji u gradu Varaždinu. I prošle i ove godine prijavili smo i osigurali sredstva za daljnje uređenje, ne samo groblja nego i židovske sinagoge. Nadamo se da ćemo tijekom godine radove na sinagogi intenzivirati.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta želi se podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je rezoluciju o obilježavanju tog datuma kada je oslobođen velik broj zatvorenika iz zloglasnog logora Auschwitz.