12. listopad 2024. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Međunarodni dan ruralnih žena i Međunarodni dan kuhara

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i saborski zastupnik Miroslav Marković u subotu je posjetio manifestaciju „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ koja se održala ispred Županijske palače Varaždinske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana ruralnih žena i Međunarodnog dana kuhara.

Organizatori događanja su Varaždinska županija i Županijski savez poljoprivrednih udruga Varaždinske županije.

Uz zamjenika gradonačelnika, podršku udrugama žena te Udruzi kuhara Varaždinske županije dao je direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister. Događanju je prisustvovala i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te drugi gradonačelnici i načelnici.

Na manifestaciji su se predstavile udruge žena s područja Varaždinske županije koje imaju ishođeni jamstveni žig za svoje proizvode – tradicionalna jela. Posjetitelji su tako imali priliku kušati kučanski koščičjak, hajdine sirne štrukle, trnovečku makovnjaču, vidovečki gibanik, mlinčani kolač i druge slastice koje pripremaju članice udruga žena. Svoje proizvode su predstavili i drugi lokalni poljoprivredni proizvođači.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana ruralnih žena, obilježen je i Međunarodni dan kuhara. Tom prigodom su učenici i njihovi mentori iz Gospodarske škole Varaždin, uz potporu članova Udruge kuhara Varaždinske županije (njih sveukupno 60-tak), pripremili i podijelili više od 1.000 palačinki. Donacije prikupljene podjelom palačinki usmjerene su za financiranje sudjelovanja učenika Gospodarske škole Varaždin na međunarodnim kulinarskim natjecanjima.

„Ovo je hvalevrijedna manifestacija koja pokazuje koliko žene brinu o tradiciji, običajima. Često na žene padne cijeli teret, sva četiri kuta kuće, muškarci često nisu svjesni o koliko se toga one brinu. I grad Varaždin ima svoja prigradska naselja s udrugama koje vode vrijedne žene poput udruga Hajdina, Florijanke, Zipka. Moramo biti svjesni važnosti svega ovoga što čine, čuvaju tradiciju i domaće proizvode. Uz veliki uvoz prehrambenih proizvoda, treba se vraćati svojim korijenima, cijeniti domaće, jer imamo sve resurse, dobru zemlju, vrijedne i radišne ljude. Tu je i OPG Pocedulić koji štiti hajdinu, OPG Cafuk koji štiti naše zelje, to treba zadržati i cijeniti. Zato naši proizvođači i naše udruge trebaju podršku i Grada i Županije.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Između ostalog je istaknuo i kako Grad Varaždin posebno brine o tome da prehrana kod naših vrtićaraca i školaraca bude domaća i zdrava, od njihove najranije dobi: „Učimo ih važnosti zdrave prehrane i vrijednosti lokalnih proizvođača i njihovih namirnica.“  

Osvrnuo se i na kulinarstvo s našeg područja: „Uz domaće, autohtone, zaštićene proizvode koje imamo na području županije, velik je potencijal da održavamo naše kulinarstvo na visokoj razini. Brojni turisti i posjetitelji koji nam dolaze u Varaždin imaju priliku sada i na ovoj manifestaciji probati te tradicijske proizvode. Naši kuhari kontinuirano donose priznanja s kulinarskih natjecanja i manifestacija, imamo dobru tradiciju kulinarstva, a vidite i koliko mladih kuhara je ovdje danas iz Gospodarske škole i to nas veseli.“ – kazao je Miroslav Marković.