24. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave

U palači Herzer u ponedjeljak se održao prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave koji su u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin organizirali Sveučilište Sjever i Grad Varaždin.

Obilježavanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, saborski zastupnik Anđelko Stričak i prorektor Sveučilišta Sjever Goran Kozina. Predstavnici udruga s područja Grada Varaždina kojima je rijeka Drava u fokusu zanimanja prezentirali su svoje akcije „Dan na Dravi“, „Zelena čistka“ i „VukoVaraždin“, a organizirana je i izložba likovnih radova na temu rijeke Drave koje je predstavila umjetnica Marija Vuković.

„Drugu godinu zaredom obilježavamo Međunarodni dan rijeke Drave. Iako mi Varaždinci volimo reći da „živimo s Dravom“, nekako to sramežljivo činimo. Ovo obilježavanje je zato bitno, da pokažemo da uistinu možemo živjeti i živimo s Dravom. Da ne bi ostalo samo na riječima, moram ponosno istaknuti da je Grad Varaždin u protekle dvije godine uložio deset milijuna kuna upravo u oživljavanje, sređivanje i rasvjetljavanje dravske šetnice, okoliša, uređenje Dravskih bazena, kako bi uz sva ograničenja koja nameće zaštita okoliša, oživjeli i oplemenili i taj dio Varaždina i naše građane još više približili Dravi. Ako pogledamo neke stare fotografije iz pedesetih, vidjet ćemo da su naši preci, roditelji, bake, djedovi, više živjeli s Dravom nego što mi to danas činimo. Zato novim i budućim generacijama želimo pokazati da je rijeka Drava dio nas i da Varaždin i Drava idu jedno uz drugo. Veseli me što smo uspjeli u našem naumu i vratili Varaždince na rijeku Dravu te danas tamo možemo vidjeti mnogo rekreativaca, ljeti kupača, na novoosvjetljenoj šetnici brojne šetače, a nastavljamo i dalje te planiramo osvijetliti i dio od bazena do cestovnog mosta i Arene.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.  

Koordinatorica događaja doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović istaknula je kako je cilj ovakvog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave promicanje zaštite i razvoja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije, kao i senzibiliziranje varaždinske javnosti o toj temi.

Izložba likovnih radova Marije Vuković otvorena je za javnost do 29. rujna 2019. godine.