03. prosinac 2019. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak je uz zamjenicu Sandru Malenicu i pročelnice UO Grada Varaždina Draženku Dević i Mirnu Kezele, prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koje se na inicijativu i u organizaciji Grada Varaždina i Povjerenstva za osobe s invaliditetom održalo u Sportskoj dvorani Graberje.

Gradske organizacije civilnog društva u socijalnoj skrbi i zdravstvu su uz različite likovne, sportske, glazbene i plesne radionice te kroz druge zabavne i edukativne sadržaje, predstavile javnosti svoje programe i aktivnosti kao i mogućnosti osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom jest druženje posjetitelja s djecom s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom te osvješćivanje potrebe za skrb i brigu o osobama s invaliditetom.

Gradonačelnik je naglasio kako je Varaždin najprilagođeniji grad za osobe s invaliditetom te da se kontinuirano radi na uklanjanju fizičkih, kao i mentalnih barijera s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom: „Grad Varaždin je, po općem sudu udruga invalida, grad koji je najprilagođeniji za osobe s invaliditetom, što smo i potvrdili prošle godine kad smo nakon 145 godina napravili lift u varaždinskom kazalištu i maknuli puno fizičkih barijera koje smetaju osobama u kolicima. Međutim, treba ukloniti i ove mentalne barijere, što činimo upravo ovakvim priredbama, a koje znače integraciju osoba s invaliditetom s ostalim građanima. Svake je godine sve više udruga, onih koje se bave takvim osobama, kao i udruga koje žele pomoći, poput Crvenog križa, škola, udruga koje se bave socijalizacijom. Također, ove smo godine kao Grad napravili dva nova projekta u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, program pružanja usluge rane intervencije te program koji je namijenjen osobama s intelektualnim poteškoćama, čime obogaćujemo usluge koju danas imamo prema osobama s poteškoćama u Varaždinu, a osnovali smo i novu ustanovu koja će preuzeti skrb o poludnevnom boravku. No, institucijska potpora nije dovoljna i treba nam potpora svih građana. Udruga umirovljenika također je pokazala interes da se više uključi u rad s osobama s invaliditetom. To je pravi smisao građanskog suživota, da se ti ljudi integriraju u društvo.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.