15. svibanj 2023. | Autor: dd

Obilježen Međunarodni dan obitelji

U zgradi u kojoj su smještene razne udruge u varaždinskom Graberju, prigodnim programom danas, u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine obilježen je Međunarodni dan obitelji.

Na početku programa kojeg  je organizirali ZIPKA – Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije u suradnji s Obiteljskim centrom-Područnom službom Varaždinskom, nazočne su pozdravili predsjednica ZIPKE Marija Igrec, zatim županijska pročelnica Ljubica Božić te gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Gradonačelnik je u svom govoru istaknuo važnost obitelji koja predstavlja jezgru oko koje se okupljamo i koje čini cijelo društva onakvim kakvo jeste. Zahvalio je udruzi ZIPKA i svim podupirućim udrugama s kojima Grad Varaždin odličnu surađuje i koje rade dobra djela za mnoge obitelji. Rekao je da institucije ne mogu odraditi sve odgojne funkcije jer je obitelj najbitnija. „Želio bi da se broj udomitelja poveća jer ih je sada u Varaždinu samo 37. To bi trebala shvatiti i država koja izdvaja tri puta veća sredstva za dijete koje se nalazi u instituciji umjesto da izdvaja veća sredstva za udomiteljske obitelji. Nište ne može zamijeniti obitelj. Dijete koje živi u obitelji je sigurno sretnije od djeteta koje živi u nekoj instituciji. – naglasio je gradonačelnik Bosilj čestitavši svim nazočnima Dan obitelji uz želju da se povećaju sredstva za udomitelje, a samim tim i broj udomiteljskih obitelji. Grad Varaždin je osigurao stan za udomiteljsku djecu nakon 17 godine života te ljetovanje za udomiteljsku djecu.

U sklopu obilježavanja Dana obitelji organizirane su  prigodne radionice za roditelje i udomitelje te djecu i mlade kao i za korisnike drugih srodnih udruga i organizacija poput Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin i brojnih drugih.

Programu su prisustvovali i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.