28. veljača 2020. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u petak je prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koje se održalo u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Taj dan zajednički su na svečanoj sjednici obilježili Grad Varaždin, Varaždinska županija i Područni ured za civilnu zaštitu Varaždin sa žurnim službama i operativnim snagama civilne zaštite.

Gradonačelnik Ivan Čehok u svom pozdravnom govoru svima je čestitao Međunarodni dan civilne zaštite te istaknuo kako su vrata Grada uvijek otvorena za suradnju te kako Grad čini sve što je u našoj moći da se ovakav dobar sustav civilne zaštite uspostavi. „U ove tri godine potrudili smo se organizacijski, materijalno, kadrovski, logistički, pa i financijski, da dignemo sustav civilne zaštite. To je iznimno važno. Možda naši građani, i svi mi, premalo znamo o tome i većinom se sjetimo onda kad smo u opasnosti, kad se događaju određeni incidenti ili je neka prijeteća opasnost, poput poplava ili sad korona virusa. Grad Varaždin ima sve dokumente i sve službe koje su potpuno spremne odgovoriti na sve izazove. Ono što smo osobito uspjeli u ove dvije godine, i to moram posebno istaknuti i zahvaliti se ljudima, su povjerenici po svakom Mjesnom odboru, u svakom većem kvartu grada. Sad imamo mrežu osoba koje su spremne u bilo kojem trenutku biti čvorišni punktovi, koji primaju i odašilju informacije, i svojom kompetentnošću, zrelošću i odgovornošću stvaraju mrežu civilne zaštite i jako dobro djeluju.“ – rekao je gradonačelnik.

Žurne službe i temeljne operativne snage iz sustava civilne zaštite su: Stožeri civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Policijska uprava varaždinska, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Županijski centar 112, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Gradska vatrogasna zajednica Varaždin, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Varaždin, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, Klub podvodnih aktivnosti „Drava“ Varaždin, Lovački savez Varaždinske županije, Rafting klub Matis, Radio amateri – Radio klub Varaždin i Radio amaterska udruga Sloga Varaždin.

Zaslužnim pojedincima i udrugama na svečanoj sjednici dodijeljene su zahvalnice za njihov predani rad na području zaštite i spašavanja.