02. ožujak 2023. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Svečanom sjednicom stožera civilne zaštite Grada Varaždina i Varaždinske županije u četvrtak je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, zamjenika gradonačelnika i načelnika Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslava Markovića, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenice župana Silvije Zagorec, pročelnika upravnih odjela, sjednici su prisustvovali predstavnici svih žurnih službi i temeljnih operativnih snaga iz sustava civilne zaštite: Policijske uprave varaždinske, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Područnog ureda civilne zaštite, Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Gradske vatrogasne zajednice Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Varaždin, Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Gradonačelnik Neven Bosilj u svom je obraćanju rekao kako je zajednička svečana sjednica gradskog i županijskog  stožera prilika da se još jednom naglasi važnost suradnje i usklađenosti djelovanja svih operativnih snaga: „Svojim postupcima, donošenjem planova i dokumenata, vježbama i provjerama, mi smo obavezni jačati sustav civilne zaštite iz dana u dan. Ni jedna prirodna nepogoda ne smije nas zadesiti nespremne.“ Osvrnuo se zatim na izazove današnjice: „Nakon korona krize, danas se suočavamo s prirodnim nepogodama i rizicima ratnih sukoba. Prirodne nepogode, uzrokovane sve očitijim klimatskim promjenama, motiviraju nas da svi sustavi budu još spremniji i organiziraniji. Poplave, snažni vjetrovi i obilne padavine, kiše i snijeg više nisu samo vijest iz nekih udaljenih područja svijeta nego su postali i naša svakodnevica. Naša relativna pošteđenost u Varaždinu ne smije nas uspavati i napraviti nespremnima za ono što se realno može dogoditi. Razorni potresi u Hrvatskoj, a potom i katastrofa u Turskoj i Siriji, moraju nam biti dovoljni kako bi u potpunosti shvatili zadaće civilne zaštite i njenu nenadomjestivu ulogu i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara.“ – rekao je.   

Gradonačelnik je naglasio kako je sustav civilne zaštite jedan od sustava na kojem Grad Varaždin i Varaždinska županija odlično surađuju: „Dobro ustrojen sustav civilne zaštite je nadstranačko, nadpolitičko pitanje i ponosan sam što imamo takve stožere i pripadnike sustava civilne zaštite i u Varaždinu i u županiji.“ Posebno je čestitao dobitnicima priznanja na njihovom predanom radu u sustavu civilne zaštite.

Župan Anđelko Stričak je naglasio kako je za svako društvo važna sigurnost i stabilnost: „Vojska, policija, civilna zaštita, vatrogasci, HGSS, Hitna medicinska pomoć, sve su to sastavnice bez kojih nema jake domovinske sigurnosti. Siguran sam da sve naše službe djeluju učinkovito, da daju sve od sebe kako bi se svaki naš građanin osjećao siguran, a infrastruktura bila zaštićena.“

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić izrazio je zadovoljstvo radom i angažmanom svih službi koje spadaju u Civilnu zaštitu: „Zaista smo zadovoljni radom svih žurnih službi, a u mnogobrojnim situacijama u posljednje dvije godine pokazali smo da se znamo nositi s izazovima kojih nije nedostajalo. Koristim priliku da se zahvalim Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na konstruktivnoj i korektnoj suradnji.“

Na sjednici su nakon prigodnih govora uručene zahvalnice za doprinos pri razvoju sustava civilne zaštite s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković zahvalnice je uručio Sandri Mintas, ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, za izuzetan doprinos na ublažavanju posljedica ratnog razaranja pružanjem pomoći i podrške raseljenim osobama iz Ukrajine te uspostavi i organizaciji Prihvatnog centra u Varaždinu, Zoranu Happu za dugogodišnji izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite Grada Varaždina i za suradnju na planiranju mjera zaštite i spašavanja u dokumentima prostornog uređenja te njihovo usklađivanje s procjenama rizika, Nenadu Vidoviću za dugogodišnji izvanredan stručan doprinos razvoju sustava civilne zaštite Grada Varaždina te savjetodavnu suradnju na izradi planskih dokumenata i procjenama rizika. Zahvalnicu Varaždinske županije dobili su PU varaždinska, Darinka Vrbanec, Tomislav Kojundžić i Halina Bednarek.