08. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Dan vijeća srpske nacionalne manjine

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Vesna Haluga u četvrtak su prisustvovali obilježavanju Dana vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina.

Svečanoj sjednici koju je otvorio predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić nazočili su saborski zastupnik Boris Milošević, paroh Srpske pravoslavne crkve Uglješa Pilinger, predstavnik Ukrajinske nacionalne manjine Ivan Nalesnik te predsjednici Vijeća srpske nacionalne manjine iz drugih hrvatskih županija.

Povodom 20.-e obljetnice Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na sjednici se raspravljalo o učinkovitosti tog zakona u praksi, kao i o radu Vijeća, Udruga nacionalnih manjina te financiranju aktivnosti. Nakon radnog dijela sjednice, održan je i kratki kulturni program Udruge Uranak.

Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako Grad Varaždin poštuje sve uzuse i zakonske odredbe kada je riječ o pravima nacionalnih manjina. "Upravo radimo i na promjeni poslovnika i statuta u kojemu bi trebali dodatno pojačati taj dio oko implementacije zakona. No, Grad Varaždin je dosada i sa srpskom nacionalnom manjinom, ali i sa svim ostalim nacionalnim manjinama, vrlo korektno surađivao. Uvijek vodimo brigu o tome da nacionalne manjine u Varaždinu budu dobro prihvaćene i da budu integrirane. Koliko vidimo, to funkcionira jako dobro. S gospodinom Sekulićem, koji je i predsjednik Vijeća, dobro surađujemo. Eventualne nesuglasice rješavamo promptno i s njim održavamo sastanke u Gradskoj vijećnici. Ono što je važno za napomenuti jest da svi slučajevi koji su se događali proteklih godina, od skrnavljenja zastave do šaranja nacističkih simbola u gradskom parku, jasno politički, ljudski, i na svaki drugi način, osuđujemo i tražimo maksimalne kazne za te počinitelje." - rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.