08. rujan 2023. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Dan Varaždinske županije

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je prisustvovao svečanoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije kojom je Varaždinska županija proslavila 30 godina od ponovne uspostave, Dan Varaždinske županije i blagdan Male Gospe.

Svečanosti su uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića i zamjenicu župana Silviju Zagorec nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan, Krunoslav Katičić, Zoran Gregurević, Dario Hrebak, Dražen Srpak, Maja Grba-Bujević, Natalija Martinčević, Ljubica Lukačić i Andreja Marić, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčica Glavak, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, župani Danijel Marušić, Matija Posavec, Darko Koren i Marko Jelić, general Mladen Markač, državni tajnici, gradonačelnici, načelnici i brojni drugi ugledni uzvanici.

Ovom prigodom uručena su javna priznanja Varaždinske županije za 2023. godinu: prim. dr. sc. Ranku Stareu, dr. med., Atletskom klubu Sloboda, Draženu Filipoviću,  DVD-u Novi Marof, Davoru Bobiću, Prvoj gimnaziji Varaždin, Emanuelu Tukaču, prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep, Zlatku Pehardi, Tomi Rešetaru, Domagoju Severu, OPG Pocedulić i Ivici Kolariću.

Gradonačelnik Neven Bosilj u svom je govoru pozvao na zajedništvo u rješavanju problema varaždinskog baliranog otpada: „Možemo gledati različito na brojne teme, možemo raspravljati pa i politički se nadigravati o stotinama pitanja, ali postoje one teme koje ne smiju biti zasjenjene politikantstvom. Ne umanjujući svečanost ovoga trenutka, želim spomenuti jedan takav zajednički problem koji već 18 godina opterećuje našu zajednicu. Svi znamo o čemu je riječ. U rješavanju tog problema moramo imati ujedinjene snage svih političkih opcija.“ Gradonačelnik je podsjetio da micanje bala koje su i ruglo i ekološka opasnost otvara mogućnost daljnjeg razvoja Gospodarske zone. „To govori o tome koliko je važno da interes građana, odnosno javni interes društva, bude iznad bilo kojeg i bilo čijeg interesa, političara pojedinca ili političke skupine. Zato želim ovdje još jednom istaknuti da me vesele najave koje sam neki dan čuo od našeg premijera na svečanoj sjednici u Novom Marofu da postoji volja i želja da se napokon riješi taj nagomilani problem na južnom ulazu u grad, i to u suradnji Grada Varaždina i Vlade Republike Hrvatske.“ – rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako je ova svečanost prilika da se, bez obzira na političku pripadnost, zahvali Vladi Republike Hrvatske, državnim institucijama i nadležnim ministarstvima na podršci na završenim projektima koji su doprinijeli boljitku naših građana, jednako u zajednici gdje su na vlasti iste političke boje, kao i tamo gdje su različite. Izrazio je želju da na današnji dan iduće godine svjedočimo zajedništvu kada su u pitanju javni interesi te da ruglo na južnom prilazu grada postane povijest.