31. srpanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Dan svjesnosti o gastroshizi

Grad Varaždin je uz još tridesetak hrvatskih gradova i ove godine obilježio Dan svjesnosti o gastroshizi, vrlo rijetke urođene mane. Tim povodom je u nedjelju Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu bilo osvijetljeno zelenom bojom.

Svake se godine diljem svijeta na datum 30. srpnja obilježava Gastroschisis Awareness Day (Dan svjesnosti o gastroshizi), kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje ove dijagnoze, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i njihovih roditelja da bi im olakšala ovo izazovno putovanje. Nositelj ove inicijative je internacionalna organizacija The Global Gastroschisis Foundation, koja povezuje obitelji, liječnike i istraživače iz cijelog svijeta, a u Hrvatskoj djeluje preko Margarete Lovković iz Varaždina, majke djevojčice rođene s gastroshizom. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svake bebe. Gastroshiza se javlja prosječno u 1-5 : 10 000 slučajeva (ovisno o zemljopisnoj regiji), a uzrok je do dan danas nepoznat. Kod beba rođenih s gastroshizom, veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize.

Ako očekujete bebu s gastroshizom ili ste već roditelj i želite se bolje informirati, a ne znate kojim web stranicama na internetu vjerovati, možete posjetiti službenu web stranicu od organizacije The Global Gastroschisis Foundation, koja sadrži pregršt provjerenih informacija: https://averysangels.org

Ako se želite povezati s drugim obiteljima u Hrvatskoj i saznati informacije iz prve ruke, možete se javiti hrvatskim ambasadoricama i članicama The Global Gastroschisis Foundation koje će vas zatim spojiti s obiteljima:

Margareta Lovković ([email protected])

Marija Sbutega ([email protected]).