21. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Svečanošću kod Križa zahvalnosti, kod Crkve Sv. Nikole u srijedu je obilježena 31. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, 22. rujna.

Na svečanosti održanoj u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Varaždina i Varaždinske županije, vijence su položila izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, Grada Varaždina, Varaždinske županije te Ministarstava obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz predstavnike Grada Varaždina, gradonačelnika Nevena Bosilja, zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, predsjednicu Gradskog vijeća Zdravku Grđan, predstavnike Varaždinske županije, župana Anđelka Stričaka, zamjenicu Silviju Zagorec, predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića, zamjenika načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibora Božića, roditelje i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata i članove Kriznog štaba, svečanosti su nazočili i državni tajnik Ministarstva obrane, brigadni general Zdravko Jakop te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

Molitvu za sve poginule, nestale, preminule branitelje predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikola.

"Dan 22. rujna 1991. godine je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti grada Varaždina i ne samo grada, nego i za cjelokupnu obranu Hrvatske u Domovinskom ratu jer je vojska dobila nemjerljivo naoružanje na dan koji će uslijediti prije 31 godinu. Ovo je bila prekretnica u Domovinskom ratu. Zahvaljujemo svim našim varaždinskim braniteljima i iskazujemo poštovanje svim poginulima i nadamo se da će se ova Hrvatska konačno izgraditi u državu kakvu su oni željeli." - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nakon svečanosti kod Križa zahvalnosti u palači Herzer, povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade "Puma", otvorena je prigodna izložba naziva „Ratni put 7. gardijske brigade "Puma". Izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović.