21. rujan 2018. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Križa zahvalnosti kod crkve Svetog Nikole, započela je proslava Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. 

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i zamjenica Sandra Malenica, uz izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, generala Mladena Markača, izaslanika predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, izaslanika ministra obrane, generala Zdravka Jakopa, izaslanika ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Nevenka Benić, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, predsjednika Kriznog štaba Čedomila Cesareca, načelnika PU Varaždinske Predraga Benčića, predstavnike MUP-a i PU Varaždinske, članove brojnih udruga proisteklih iz domovinskog rata i uz velik broj branitelja s područja grada i županije.

Nakon polaganja vijenaca svečanost se nastavila na Kapucinskom trgu uz uvažene govornike, postrojavanjem postrojbi, upotpunjena melodijama Taktičko-tehničkog zbora, Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica Varaždin te izložbom naoružanja Hrvatske vojske i policije. 
Gradonačelnik Ivan Čehok obratio se svim prisutnima: "Varaždin je, premda nije bio razaran, pridonio pobjedi Republike Hrvatske. Kad govorimo o simboličnom dizanju hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, možemo reći da bi to teško bilo moguće bez onog što su što su Pume učinile - da se 21. rujna nisu ovdje vijorile hrvatske zastave. Upravo zato što smo to postigli, upravo zato što smo osvojili vojarne, otjerali neprijatelja, mogli smo 2005. podići hrvatsku zastavu u Kninu. Međutim, htio bi reći da je danas i nešto drugo važno. Vi ste bili svjesni svoje slabosti, bili ste slabo naoružani, gotovo goloruki, ali ste to pretvorili u svoje prednosti, jer ste hrabro i odvažno okružili neprijatelja. Tako i danas trebamo biti svjesni svojih slabosti, u gospodarstvu, općenito u društvu i pretvoriti ih konačno, jednom mudrom politikom, u svoje prednosti. Jer, svaka žrtva, ne samo za Varaždin, ne samo za svoj zavičaj, nego i za Hrvatsku, bit će u pravom smislu žrtva koja ima smisla i koja ima svoju svrhu kad postignemo da ova naša domovina bude i gospodarski socijalno prosperitetna. Stoga vam, zahvaljujući na svemu i čestitajući svim građanima Dan oslobođenja, mogu samo poručiti da budete i dalje uz nas. Učinimo Varaždin onim što jest, pravim europskim gradom, s dobrom kvalitetom življenja, jer za to smo se svi zajedno borili."