16. prosinac 2022. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike te 60. godišnjica postojanja fakulteta

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan u petak su prisustvovali obilježavanju Dana Fakulteta organizacije i informatike te velike 60. godišnjice postojanja fakulteta, a ujedno i 48. godišnjice od njegova osnivanja.

Svečanost koja se održala u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu otvorila je dekanica fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a nazočili su joj brojni ugledni gosti. Čestitke vodstvu fakulteta prigodnim su govorima uputili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, izaslanica i savjetnica za odgoj i obrazovanje Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Jadranka Žarković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Dekanica Nina Begičević Ređep u svom je uvodnom izlaganju istaknula brojna postignuća kojima se FOI danas može podičiti, prije svega kvalitetnim interdisciplinarnim i moderniziranim studijskim programima u informatici, ekonomiji i poslovanju, kao i stvaranjem izuzetno traženih i visokokvalificiranih kadrova kakvi su danas najtraženiji na tržištu rada. FOI svoju nastavu temelji na modernim načelima učenja i poučavanja, a danas se pozicionirao kao vodeći fakultet u razvoju e-učenja, razvijajući vlastite programske proizvode koje stavlja na raspolaganje studentima i nastavnicima FOI-ja, i to vlastitom ekspertizom. Na sjednici je predstavljen i projekt obnove povijesnog zdanja Vile Oršić, novog objekta FOI-ja koji se privodi kraju.

Zamjenik gradonačelnika, kao bivši student FOI-a, čestitao je svima koji su doprinijeli razvoju fakulteta, na prenošenju znanja i stvaranju uspješnih ljudi, čime se u konačnici pridonosi i razvoju grada Varaždina. „Multidisciplinarnost FOI-ja, uspješno spajanje informacijsko-komunikacijske tehnologije, organizacije i poslovanja ono je po čemu je FOI, kao i njegovi profesori i studenti, poznat i priznat i izvan naših granica.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika istaknuvši kako je Varaždin ponosan što već 60 godina ima ovakvu znanstvenu instituciju. Grad Varaždin i dalje će biti potpora FOI-u, ali i partner u daljnjim projektima. „U sklopu SRUP-a Varaždin, kao jedan od 7 prioritetnih strateških projekata šireg urbanog područja Varaždin, planiran je i projekt koji će se provoditi u partnerstvu Grada Varaždina i FOI-a pod nazivom „Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji“, ukupne procijenjene vrijednosti 6.234.500,00 eura. FOI je kao dugogodišnji partner Grada Varaždina odigrao ključnu ulogu u osmišljavanju tako važnog strateškog projekta za sam FOI, za Grad Varaždin, kao i za cijelo šire urbano područje te će biti ključan za uspješnu provedbu projekta. Financiranje Regionalnog centra planirano je kroz ITU mehanizam u novom financijskom razdoblju.“ – kazao je zamjenik Marković.

Povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike, dodijeljene su i nagrade, priznanja i zahvalnice nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima.