29. svibanj 2023. | Autor: dd

Obilježen Dan državnosti

Uoči Dana državnosti položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske koji se obilježava 30. svibnja, kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i upaljene svijeće  u spomen na sve poginule, preminule  i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata.

Polaganjem zajedničkog vijenca počast su u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, predstavnike PU varaždinske,  odali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec te predsjednik gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je istaknuo kako smo se  danas prisjetili svih onih koji su utkali svoje živote u slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ali i onih koji su dali doprinos da ova hrvatska država izraste u jednu respektabilnu europsku državu.

-Postali smo članicom Europske unije, NATO-a, Schengenskog prostora, eurozone. Napravljeno je dosta, ali vjerujem da se moglo i više te da ćemo u sljedećem periodu svi zajedno prionuti poslu i izgraditi pravu i demokratsku socijalnu državu- kazao je gradonačelnik.

Pozvavši na minutu šutne za sve poginule i preminule te nestale, župan Stričak je rekao kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački  Sabor te smo tada  kao država krenuli putu k osamostaljenju i neovisnosti.

-Zbog našeg puta i stremljenju prema samostalnosti i neovisnosti, međunarodnom priznanju, godinu dana nakon toga dolazi do velikosrpske agresije i većina domovine bila je okupirana. Uslijedile su vojnoredarstvene operacije oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, a nakon toga obnova, ulazak u euroatlantske asocijacije, NATO, EU i ove godine u Schengen i EU zonu. I sve ovo platili smo poginulima u Domovinskom ratu i njihova žrtva nam treba biti nit vodilja - rekao je župan.

Ljubica Florijan, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije  je naglasila kako je Dan državnosti najveći praznik u Republici Hrvatskoj te joj je drago da se na ovaj način taj praznik obilježava, a kako je istaknula, članovi udruge su odali počast i poštovanje onima koji su snivali o slobodnoj Republici Hrvatskoj, a koju, nažalost, nisu doživjeli.

Molitvu za sve poginule, preminule te nestale predvodio je velečasni Ivica Horvat, a odavanje počasti svojom su nazočnošću uveličali i pripadnici počasne desetine 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” kao i počasna desetina interventne jedinice policije  PU varaždinske.