01. ožujak 2019. | Autor: Maja Hrešć

Obilježen 2. Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je sudjelovao u obilježavanju 2. Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora koji se održao u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Svečanost je organizirao Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske zajedno s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom komorom edukacijskih rehabilitatora. Tom prigodom dodijeljene su nagrade i priznanja istaknutim stručnjacima edukacijsko-rehabilitacijske teorije i prakse. Hrvatski sabor je prošle godine proglasio 1. ožujka Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora. 1. ožujka vezan je za dan smrti profesora Tomislava Špoljara koji je u Varaždinu pokrenuo osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju. Zvanje edukacijskog rehabilitatora stječe se završenim studijem na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu.

Gradonačelnik je svim uzvanicima zaželio dobrodošlicu u grad Varaždin, grad u kojem je zapravo i nastala suvremena hrvatska defektologija, te istaknuo koliko je velika uloga edukacijskih rehabilitatora u društvu: „Nije sretan onaj grad u kojem je sretan „prosječan građanin“ već onaj grad u kojem sretno žive upravo ljudi koji su različiti. Ta različitost nas može samo obogatiti“.