18. svibanj 2022. | Autor: dd

Obilježavanje Svjetskog dana pčela

Udruga Pčelarstvo online će u petak, 20. svibnja 2022. u Varaždinu po prvi puta službeno organizirati informativno, kreativno i edukacijsko obilježavanje Svjetskog dana pčela. 

Cijeli događaj počinje u 9:00 sati  uz prigodan dječji performans oslikavanja košnica ispred Gradske vijećnice, nastavlja se u predvorju kina Gaj gdje će biti izloženi radovi učenika nižih razreda osnovnih škola s područja Varaždina. U 9:30  te u 12:00 sati uz trud i u suradnji s Pučkim učilištem Varaždin predviđen je za djecu iz vrtića te za sve zainteresirane besplatan prikaz sinkroniziranog kultnog filma "Pčelica maja".

Za provedbu aktivnosti uključeni su članovi volonteri Hrvatske pčelarske službe 112 - Gradske pčelarske službe koji djeluju u sklopu udruge Pčelarstvo online. U obilježavanje ovog važnog dana uključile su se osnovne škole s područja Varaždina, dječji vrtići i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

Uz najavu obilježavanja Svjetskog dana pčela organizatori ističu:

Znate li na primjer da su pčele jedino živo biće na zemlji koje ne nosi ni jednu vrstu patogena, uključivši bakterije, viruse i gljivice i da ukoliko vam se pojavi roj pčela na neželjenom mjestu u dvorištu ili radnom mjestu možete zvati Centar 112 koji će vas spojiti sa Gradskom pčelarskom službom 112 dijelom nacionalne Hrvatske pčelarske službe 112. Zbrinjavanje rojeva na području Republike Hrvatske na inicijativu udruge pčelara i građana iz Varaždina još od 2004. godine za sve je potpuno besplatno. Posao odrađuju dugogodišnji pčelari volonteri koji su prošli ciljanu edukaciju humanog zbrinjavanja rojeva pčela.

Pčele su jedan od važnih oprašivača koji osiguravaju sigurnost opskrbe hranom, održivu poljoprivredu, biološku raznolikost i daju važan doprinos ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Zaštita pčela i pčelarskog sektora time dugoročno doprinosi i smanjenju siromaštva, gladi i održavanju zdravog okoliša i biološke raznolikosti. Znanstvene studije pokazuju da su u novije vrijeme pčele sve ugroženije. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati zaštitu pčela i njihovog staništa. – ističu u Udruzi Pčelarstvo online.

Udruga pčelara i građana Pčelarstvo online
Marije Vidović 13
HR -42000 Varaždin

Mob/Viber/Whats App; +385 98 98 62 023
http://www.pcelarstvo.hr
[email protected]