15. svibanj 2024. | Autor: dd

Obilježavanje 33. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A brigade

Povodom obilježavanja 33. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“ u Vinici su ispred spomen-ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule i preminule pripadnike brigade.

Odavanju počasti su uz pripadnike Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, ali i mnogih drugih pripadnika braniteljskih udruga i PU varaždinske te u pratnji Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde nazočili i prim. doc.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, dr.med., županijska vijećnica i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije te Dražen Jagić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Prisjetivši se svih poginulih te preminulih hrvatskih branitelja, Kiđemet-Piskač je istaknula kako su branitelji s područja Varaždinske županije bili prvi kod obrane, naoružavanja i kasnije kod oslobađanja gotovo cijele Hrvatske.

- Dali su ogroman doprinos u ratu i na tu činjenicu smo itekako ponosni. Oni su svoje odradili, a na nama svima koji obavljamo javne dužnosti je da svojim radom i aktivnostima gradimo bolje i kvalitetnije društvo.

Koristim priliku da svim pripadnicima 5. Bojne Prve A brigade „Tigrova“ u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i u svoje osobno ime čestitam 33. obljetnicu ustrojavanja te svima želim puno zdravlja i osobnog zadovoljstva – rekla je prim. doc.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, dr.med.

Dražen Jagić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina je također istaknuo veliku ulogu „Tigrova“ u obrani Hrvatske.

- Pripadnici 5. bojne 1. A brigade, legendarni Tigrovi, spadaju među postrojbe Hrvatske vojske koje su dale jedan od najvećih doprinosa konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu. Pripadnici Tigrova od ustroja u Vinici do sudjelovanja u akcijama u obrani Vukovara, Dubrovnika  i Cavtata, te prerastanja u 7. gardijsku brigadu  bili su dio  presudnih snaga zaslužnih za konačnu pobjedu u Domovinskom ratu. Zato se kao predstavnici Grada Varaždina sjećamo poginulih pripadnika, odajemo im dužnu počast čuvajući od zaborava njihovo veliko, domoljubno djelo i žrtvu – rekao je Jagić.

Na minutu šutnje pozvao je Damir Grabar, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ dok je molitvu za sve poginule i preminule predvodio vinički župnik Valent Posavec, dekan Ivanečkog dekanata i kanonik Zbornog kaptola.

Svijeće su upaljene i odana je počast poginulom pripadniku SJP PU Varaždin ,,Roda" Mladenu Kasunu kod spomenika gdje se povorci priključuju učenici 8. razreda OŠ ,,Vinica", zatim je održano odavanje počasti svim hrvatskim braniteljima Općine Vinica polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod ,,Spomenika zahvalnosti" te odavanje počasti prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OSRH dr. Franji Tuđmanu. U dvorani Općine Vinica održano je čitanje Povjesnice 5. bojne 1. A br. ZNG , “TIGROVI", te  izložba ratne fotografije i podjela prigodnih poklona učenicima OŠ ,,Vinica".