30. listopad 2020. | Autor: ddretar

Obavezne maske i distanca na groblju

Stožer Civilne zaštite Grada Varaždina poduzima niz mjera i aktivnosti kako bi se preventivno djelovalo na smanjenje širenja zaraze na području Varaždina. Jedna od njih je i apel upućen građanima u petak kojim se pozivaju svi građani na maksimalno poštivanje svih mjera, posebice u vrijeme predstojećeg blagdana Svih svetih.

Posebna briga povest će se prilikom dolaska građana na groblje. Povjerenici Civilne zaštite, s jasno istaknutim oznakama i u prslucima,  neće dozvoliti  osobama ulaz na prostor groblja bez maski, pazit će da građani dezinficiraju ruke, te upozoravati na obavezno držanje razmaka od 1,5 metra.

Povjerenici Civilne zaštite i djelatnici Parkova  u smjenama će dežurati u subotu, 31.10.2020. i u nedjelju, 1.11.2020. godine na svim ulazima na groblje u Varaždinu i  Biškupcu.

Nadalje, pravne i odgovorne osobe pravnih osoba se upozoravaju da nadležna služba civilne zaštite za inspekcijski nadzor u Varaždinu vrši pojačan nadzor u provođenju mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 te se procesuiraju utvrđeni prekršaji tih mjera.

U vezi s tim, Gradski stožer Civilne zaštite javno pohvaljuje ugostitelje koji su svojim primjerenim radom i osiguravanjem uvjeta za zaštitu od zaraze pokazali kako se može raditi i uspješno boriti protiv zaraze. Istovremeno, ukazuje na primjere nesavjesnog ponašanja ugostitelja što se više neće tolerirati. O ozbiljnosti situacije govori  podatak da su nadležne inspekcije počele izdavati i prve prekršajne naloge.

Također, primijećene su najave posebnih manifestacija u pojedinim ugostiteljskim objektima u subotu 31. listopada, u večernjim satima. Uz uvažavanje svih prava, apelira se na građane i vlasnike ugostiteljskih objekata te organizatore tih manifestacija, odnosno neformalnih druženja da se u potpunosti pridržavaju svih mjera ili suzdrže od takvih okupljanja u cilju odgovornog ponašanja i sprječavanja širenja zaraze.