10. srpanj 2012.

O SURADNJI ŠTAJERSKE I HRVATSKE

HABUŠ I BUCHMANN

10.07.2012. - "Hrvatsku i Štajersku povezuje zajednička prošlost, a vjerujem i zajednička budućnost. Raduje nas što će Hrvatska postati članica Europske unije,  a u EU je više nego ikada potrebno da postoji suradnja među regijama. U prošlosti je između Štajerske i Varaždina već bio stvoren prostor razmjene na području kulture i između gospodarskih komora, a mi želimo tu suradnju unaprijediti jer je važno da gospodarstvo raste i da se otvaraju nova radnja mjesta, ali je važno i da se razvijaju kultura i umjetnost" – rekao je nakon susreta s dužnosnicima grada Varaždina i Varaždinske županije ministar za gospodarstvo, Europu, vanjske poslove i kulturu Christian Buchmann koji je predvodio štajersko izaslanstvo koje je boravilo u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg je održalo nekoliko sastanaka u Ministarstvima te posjetilo Sisačko-moslavačku i Varaždinsku županiju.

Da postoje brojne mogućnosti za intenziviranje suradnje potvrdio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je nakon sastanaka istaknuo kako su određeni nositelji projekata koji bi trebali unaprijediti pomalo stagniranu suradnju na području razmjene učenika, ali i pojačati prijenos austrijskog znanja iskustva oko korištenja strukturnih fondova.
- Štajerska predstavlja uspješan primjer korištenja strukturnih fondova zahvaljujući kojima unazad 17 godina u prosjeku godišnje otvaraju 2.600 novih radnih mjesta. Oni nam nude svoje znanje kroz  edukaciju i osposobljenje naših ljudi za primjenu tih fondova – kazao je gradonačelnik. Rekao je  i kako kod pojačavanja gospodarske suradnje politika može otvoriti mnoga vrata, ali da su za konkretizaciju najvažniji direktni kontakti tvrtki pa su gosti obećali i nadalje pripomagati pri posredovanju kod spajanja tvrtki s područja od posebnih interesa za obje regije.

S gradonačelnikom se složila i zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica koja je iskazala zahvalnost što je ovaj sjeverni dio Hrvatske u fokusu štajerskog interesa i što se otvaraju brojne mogućnosti za suradnju uoči pristupa Hrvatske Europskoj Uniji u 2013. godine. Naznačila je i kako na početku očekuje najviše suradnje na “području jezika koji svi razumiju tj. kulture“, ali kasnije i na području gospodarstva te izrazila nadu da će se izvoz kroz neko vrijeme početi ujednačavati, obzirom da trenutno Štajerska regija najviše izvozi u Hrvatsku. Zamjenik župana Milan Pavleković posebno je pak pohvalio model integriranog prijevoza, obzirom da je nedavno na tu temu organiziran studijski posjet Grazu koji kao rezultat ima želju da se viđeni model u potpunosti preslika i na području naše županije.
Kako je Austrija ovogodišnji partner Varaždinskih baroknih večeri Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić informirali su grupu uglednih gostiju o ovogodišnjem bogatom i sadržajnom programu Festivala navodeći kako je jednaka pozornost posvećena svim austrijskim regijama. Na kraju su uputili poziv članovima delegacije na svečano otvorenje ovogodišnjeg festivala u varaždinskoj katedrali u rujnu kada će nastupiti svjetski poznati Zbor bečkih dječaka zajedno s Bach Consortom iz Beča.

Prijamu i sastanku nazočili su i načelnik Odjela za europske poslove i vanjske odnose Erich Korzinek, voditeljica EU projekata u regionalnoj Vladi Štajerske Heidi Zikulnig, voditelj Centra za internacionalizaciju Štajerske Claus Tuchler, zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić, pročelnica UO za gospodarstvo , turizam i međunarodnu suradnju Grada Varaždina Jelena Zrinski Berger, pročelnica