17. studeni 2021. | Autor: ddretar

O stipendijama, božićnicama i onečišćenom zraku

O aktualnostima u Gradu Varaždinu na konferenciji za novinare u srijedu su novinarima govorili dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina. 

Gradonačelnik je najavio da danas na adrese studenata kreću pozivi da u subotu dođu u dvorište zgrade gradske uprave u Preradovićevoj ulici na potpisivanje ugovora. „Ove godine dat ćemo 553 stipendije. Od toga imamo 306 novih stipendista, a 51 stipendija namijenjena je studentima prve godine za deficitarna zanimanja koje do sada nismo stipendirali.  Ukupni trošak za stipendije bit će oko 2,65 milijuna kuna.“ – rekao je gradonačelnik i potom najavio isplatu božićnica: Uspjeli smo pronaći dodatna sredstva pa će početkom prosinca krenuti isplate božićnica za djecu i umirovljenike. Mi smo povećali cenzus na 2500 kuna pa ćemo time obuhvatiti novih više od 4016  korisnika. Radi se o 3574 korisnika mirovine do 2500 kuna, 427 korisnika osobne invalidnine te 15 korisnika nacionalne mirovine. Dobra je vijest da ove godine božićnica neće biti 150, već 200 kuna. Također, dječje božićnice će krenuti početkom prosinca. Za sada imamo na popisu više od 7 tisuća djece i još uvijek ažuriramo bazu podataka. I tu imamo dobru vijest! dječje božićnice neće biti 120 već 150 kuna po djetetu, svima koji su rođeni 1. siječnja 2004. godine i mlađi. – priopćio je gradonačelnik dobre vijesti uz poziv roditeljima da provjere podatke za svoju djecu. Gradonačelnik Bosilj također je najavio da je gradski proračun za slijedeću godinu pripremljen te će u petak biti stavljen na javnu raspravu sa zainteresiranom javnošću.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izvijestio je kako su prije desetak dana došli u posjed dokumenta Izvještaj o mjerenju kakvoće zraka posebne namjene u Varaždinu te je naglasio: Ti podaci tajno su se snimili još krajem ožujka i početkom travnja ove godine. Snimanje je obavio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba. – pojasnio je Marković i dodao: Ti podace govore o lebdećim česticama u zraku tijekom 14 dana. Unutar tih čestica praćen je i benzopiren, čestica koja izaziva kancerogene pojave i one nisu dobre. U tom periodu one su bile dosta povišene u odnosu na dozvoljene. Taj dokument je zaprimljen u gradu 11. svibnja, dva tjedna prije prvog kruga izbora. Mi ga sada imamo i dat ćemo vam ga. To su indikativna mjerenja. Ta tvar nastaje od gorivih tvari, od ložišta ali može biti i od industrijskih spaljivanja. Mjerna stanica bila je na tajnoj lokaciji iza kučanske rampe, na području 2. mjesnog odbora. – rekao je Marković naglasivši potrebu da se takva mjerenja obavljaju češće kroz sva godišnja doba te je najavio da će se kroz proračun osigurati sredstva za trajne mjerne stanice kakvoće zraka u Varaždinu.