25. listopad 2023.

Novootvoreni DC North pridonosi općoj gospodarskoj sigurnosti cijele Republike Hrvatske

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki u utorak su prisustvovali svečanosti otvorenja najvećeg i najmodernijeg podatkovnog centra u Hrvatskoj i regiji DC North koji je otvoren u Varaždinu.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar gospodarstva i održivog razvoja te izaslanik predsjednika Vlade Davor Filipović, varaždinski župan i izaslanik predsjednika Sabora Anđelko Stričak, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, gradski vijećnik Damir Đopar i mnogi drugi ugledni građani, gospodarstvenici i poduzetnici.

Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od najvećih projekata tog tipa u Europi te je ujedno prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama.

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Naime, svi su dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom, Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba.

„Znamo da se uvjeti i zahtjevi sigurnosti neprestano mijenjaju, zato smo željeli biti lider i primjer s kojim će se ostali uspoređivati. U Data Centru North nismo pristali niti na jedan kompromis niti bilo kakvu uštedu kad je riječ o sigurnosti, ovdje apsolutno nije moguće da se slučajno ugasi neki elektrificiran ormar u kojima se nalazi oprema. Uz to, lokacija u Varaždinu je odlična jer je između Zagreba i drugih međunarodno važnih točaka razmjene podataka u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji s kojima već postoji optička povezanost. Time je Data Centar North i druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj. No, mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine.“ – izjavio je Matija Grabar, predsjednik Uprave tvrtke CRATIS.

„Ova ekipa iz Cratisa zaista osvaja, puna adrenalina i pozitivne energije, oko sebe širi jednu dobru vibraciju. Na sjecištu svih magistralnih optičkih vodova izgradili su ovaj podatkovni centar koji ima i tu prednost da može poslužiti i kao disaster recovery zagrebačkih podatkovnih centara i zato sam siguran da će imati blistavu i sjajnu budućnost. Zaista sam sretan što se ovakav objekt izgradio upravo u Varaždinu. Varaždin je nedavno dobio nagradu kao najbolji grad za gospodarstvo prema 14 kriterija, a upravo zbog ovakvih projekata, prepoznati smo kao podržavajuća sredina za investicije.“ – izjavio je Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, čestitavši inicijatorima Data Centra North.

„Ovo je ostvarenje osobne ambicije, želje za uspjehom i neka vrsta sna, ali onog vrlo strukturiranog pa je to zapravo vrlo stroga inženjerska java. U današnjem svijetu bez ovakve vrste usluge ne možemo živjeti. Ovo je i stvar nacionalne sigurnosti, kontrole procesa, novca, osobne imovine, bankovnih računa bez čega ne možemo niti normalno funkcionirati. Čestitam na velikom uspjehu i časti da sudjelujem u otvaranju. Velika stvar za vas, inicijatore, osobno, ali i za ovaj dio Hrvatske. To pokazuje da velikim i turbulentnim okolnostima ne možemo upravljati, a tek ako budemo svjesni svijeta i naših dosega i koncentriramo se na ovakve projekte koji su sa stajališta svijeta mali, ali za nas veliki i profitabilni, imat ćemo bogatstvo nacije.“ – izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

„Kada govorimo o izazovima s kojima se susrećemo, možemo ih sažeti u 3D princip – dekarbonizacija, demografija i digitalizacija. Investicija u podatkovni centar DC North izravno je povezana s digitalizacijom i procesom cjelokupne transformacije našeg društva. Mogućnosti koje pružaju suvremene tehnologije vidim kao priliku da Republika Hrvatska postane još konkurentnija, da se oslonimo na proizvode i usluge koji kreiraju višu dodanu vrijednost. Zbog velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo, investicija DC North uvrštena je na listu strateških projekata Republike Hrvatske jer razvija temeljnu infrastrukturu za upravljanje temeljeno na podacima.“ – izjavio je dr. sc. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

„Ovo nije samo investicija. Ovaj projekt je ostvarenje sna jedne mlade osobe koja zahvaljujući svom timu, svojoj upornosti i znanju, uspijeva. Ova investicija, kao i sve one koje se odvijaju na području županije, govore u prilog tome da smo kao županija i kao grad sigurni i stabilni. Trenutačno na području županije u samo četiri sredine imamo investicije u vrijednosti preko 300 milijuna eura što je više nego ikad. Ovaj podatkovni centar slijedi sve svjetske trendove, zbog njega smo sigurniji u ovom digitalnom dobu u kojem živimo.“ – izjavio je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Podatkovni prostor koji Centar nudi je unaprijed većinom popunjen, riječ je o klijentima praktično iz svih industrija, s omjerom oko 60% prema 40% u korist domaćih korisnika. Centar se sastoji od 2000m 2 IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800x1200) raspoređenih u hladne zone. U drugoj fazi, vrijednoj 5 milijuna eura, planira se tijekom iduće godine otvoriti dodatne tri sobe na katu.