11. travanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Novoobnovljena Vila Oršić

Fakultet organizacije i informatike Varaždin u utorak je svečano otvorio novoobnovljenu Vilu Oršić, novi objekt fakulteta namijenjen provođenju nastave i znanstvenih istraživanja.

Svečanosti su uz dekanicu FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, prorektor za inovacije i transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, pročelnica Konzervatorskog odjela Varaždin dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici brojnih varaždinskih IT tvrtki i drugi uvaženi gosti.

U obnovu i rekonstrukciju Vile Oršić koja je trajala oko dvije godine uloženo je milijun eura, a FOI je time proširio svoje prostorne kapacitete za 650 m2. Ugovorom o pravu građenja između Fakulteta organizacije i informatike i Grada Varaždina 2020. godine, FOI je od Grada Varaždina preuzeo ovu povijesnu građevinu iz 19. stoljeća i u potpunosti je obnovio i stavio u funkciju studentima, profesorima, istraživačima i znanstvenicima na Fakultetu.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo obnovom ovog kulturnog dobra koje je sada u funkciji obrazovanja. „Vila Oršić postaje laboratorijski dio FOI-ja, tu će se raditi određene predinkubacijske pripreme, a FOI nam je nulti prioritet u ITU mehanizmu kojeg potpisujemo sljedeći mjesec. Vjerujem da ćemo putem Integriranog teritorijalnog ulaganja dograditi Vilu Oršić u prvi predinkubacijski centar u Hrvatskoj. Projekt je već gotov, u rujnu bi trebali raspisati natječaj i to će biti još jedna dodatna investicija u vrijednosti pet milijuna eura. U ovoj je investiciji Grad Varaždin sudjelovao sa 140.000 eura i, važno je naglasiti, Gradsko vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici prošle godine na moj prijedlog donijelo odluku da oslobodimo FOI plaćanja najma i tako im damo apsolutni prioritet u razvoju ovog objekta.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dekanica Nina Begičević Ređep rekla je kako je u trenutku kada je FOI trebao donijeti odluku o preuzimanju Vile Oršić, ova vrijedna povijesna građevina bila u propadajućem stanju. „Odlučili smo da ćemo je preuzeti i svim snagama potruditi se prikupiti financijska sredstva kako bismo je obnovili i dali veliki doprinos Gradu Varaždinu te je stavili u svrhu obrazovanja. Vila je veličine 650 četvornih metara i ona nažalost neće riješiti nedostatne kapacitete Fakulteta. Međutim, mi smo je prenamijenili za primjenu inovativnih koncepata učenja i poučavanja te rad s našim IT tvrtkama partnerima koji su ujedno dali veliki doprinos u rekonstrukciji i obnovi Vile, financijsku potporu, ali i potporu u samom učenju i poučavanju. Danas se u Vili nalazi Work-Based Learning učionica gdje naši partneri dolaze i prenose praktična znanja i iskustva našim studentima. Također, nalazi se i istraživački laboratorij i nekoliko seminarskih učionica koje ćemo koristiti u učenju i poučavanju naših studenata s ciljem prijenosa praktičnih znanja i iskustava. – rekla je dekanica Begičević Ređep.