18. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Novo vatrogasno vozilo varaždinskim vatrogascima

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u četvrtak je u vatrogasnom domu u Trenkovoj prisustvovao primopredaji novog vatrogasnog vozila namijenjenog Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina.

Novo navalno vozilo nabavljeno je u suradnji  s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“, a svečanosti primopredaje, uz zapovjednika JVP Ivicu Labaša, nazočio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Gradonačelnik je zahvalio zastupniku Anđelku Stričaku koji je od prvog dana podržavao ovu ideju, kao i Vladi RH: „Uz ovo vozilo čeka nas još i cisterna koju bismo trebali dobiti preko MUP-a. Grad je financirao nabavku novih vatrogasnih ljestvi i naša Dobrovoljna vatrogasna postrojba nabavit će još jedno vozilo tijekom ove godine. Zapravo ćemo u ove tri godine uspjeti obnoviti vozni park, uz osobna vozila, čamac za spašavanje na rijeci i drugu opremu, ovo je uspjeh u ovakvim okolnostima i ovakvim vremenima obnoviti vozni park. Prvo ovakvo vozilo nabavljali smo 2006. godine kada sam bio gradonačelnik, i sada nakon 15 godina dolazi novo. Ostaje nam još novi vatrogasni centar, a nadam se da ćemo to uspjeti kroz ITU mehanizam, kako bi vozila imala i objekte u koje se mogu smjestiti.“ Gradonačelnik je istaknuo kako se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti da je sa svojim sredstvima nabavio i nove vatrogasne ljestve, a važnost toga se pokazala i prilikom nedavnih potresa. „Građani Varaždina, a i ovog dijela Hrvatske, su sad sigurniji, ali ono što stalno ističemo, možemo imati najbolju opremu i vozila, ali kompetencije i spremnost koju imaju naši vatrogasci su ono najvažnije. Da nismo ništa drugo napravili u ove četiri godine nego samo obnovili ova četiri vozila, to bi bilo već jako puno.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak je prije par godina u Hrvatskom saboru organizirao prijem za varaždinske vatrogasce, a tada je održan i radni sastanak na kojem se razgovaralo o novom Zakonu o vatrogastvu koji je od prošle godine na snazi: „Razgovarali smo potom i o opremanju vatrogasnih postrojbi i već tada je bilo riječi o nabavi novih vatrogasnih vozila. Zaista me veseli da u ovoj godini iz programa MUP-a na područje Varaždinske županije dolaze četiri nova vozila – dugo navalno vozilo koje je predano danas JVP Varaždin, a uskoro dolazi i autocisterna. DVD Ivanec dobiti će navalno šumsko vozilo, a DVD Ludbreg kratko navalno vozilo. Također, preko Ministarstva poljoprivrede dolazi još devet vozila i to tri pick upa, jedan u Varaždin, ostala dva u Novi Marof i Martijanec, a šest kombi vozila ide u Vrbno, Lepoglavu, Gačice, Gornje Vratno, Petrijanec i Varaždinske Toplice.“ Naglasio je kako nikad u povijesti vatrogastva nije toliko investirano u opremanje vatrogasnih postrojbi, a riječ je o ukupno 13 vozila u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna.

Zapovjednik Ivica Labaš zahvalio je svima koji su pomogli da se nabave vozila i što na još jednom novom vozilu ponosno stoji grb Grada Varaždina. „Bitno je da mi svakih 15 god kontinuirano mijenjamo i obnavljamo svoj vozni park i upravo se to dogodilo. No sve to ne bi bilo ništa da nema naših vatrogasaca koji ta vozila upotrebljavaju i te alate rabe na intervencijama svojim znanjem, vještinama, doprinosom spašavaju ljudsku imovinu i živote“, rekao je Labaš.