04. travanj 2023. | Autor: dd

Novo dječje igralište u Gojancu predano na upotrebu

U varaždinskom prigradskom naselju Gojanec, u utorak 4. travnja 2023. godine i službeno je građanima predano na upotrebu novo dječje igralište. Uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja i zamjenika Miroslava Markovića te njihove suradnike, primopredaji su nazočili i direktor Varkoma Bruno Ister, direktorica Parkova Jelena Sekelj te mještani.

Na prigodnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je rekao: „Ovo je jedno od najvećih dječjih igrališta u Gradu Varaždinu. Ima više od 800 kvadratnih metara površine na kojoj je desetak igrala. Koncipirano je tako da postoje dijelovi i igrala za djecu različite dobi, od onih najmlađih do one malo starije djece. To ja, zapravo, i park u kojem je zasađeno dosta lovora, drveća i drugog bilja. Kada se sve to razraste bit će dosta hlada. Sa postavljenim klupicama to će biti mjesto druženja djece i njihovih roditelja. Ovo naše prigradsko naselje Gojanec do sada je bilo dosta zapostavljeno, ali sada se to mijenja.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj i podsjetio da se u Gojancu zadnjih godina radilo dosta. Napravljena je kompletna aglomeracija, glavna prometnica je dobila novi sloj asfalta, a u tijeku su i završni radovi kako bi se konačno riješio izlaz iz Gojanca na prometnicu Varaždin – Ivanec. „Rješavaju se imovinsko-pravni odnosi i parcelacija te će se uskoro spojiti cesta na obilaznicu a gradit će se i rotor. Bit će to prvi turbo-rotor u Varaždinskoj županiji.“ – najavio je gradonačelnik Neven Bosilj za boravka u Gojancu.

Ukupna vrijednost radova  na igralištu je 70 tisuća eura, od čega je 38.755 eura bespovratno sufinancirano europskim sredstvima putem LAG-a Sjeverozapad,  lokalne akcijske grupe za održivi razvoj sjeverozapadne Hrvatske.

Posebno ponosan na ono što je sada uređeno bio je Zlatko Ister, idejni začetnik projekta uređenja tog dijela mjesta i mještanin koji je život posvetio vatrogastvu, a  dugi niz godina radi na poboljšanju standarda življenja svojih sumještana u Gojancu: Još 1973. godine mi nismo imali nikakvog nogometnog igrališta ni jednog metra zemlje u vlasništvu ondašnjeg mjesnog odbora, odnosno mjesne zajednice Gojanec. Uspio sam tada nekako skupiti ljude koji su darovali zemljište, a s nekima sklopili ugovore i kupili. I tako smo uspjeli ureditiprvo igralište za nogomet. Kasnije je kupljen teren za novo igralište, a onda sam rekao da ovdje bude danas-sutra dječje igralište i mali sportski tereni. Sada se to konačno i obistinilo! Godinama sam pisao, možete provjeriti u arhivama, da grad mora to imati u prioritetu. I eto, konačno se to sada ostvarilo. Mještani su zadovoljni jer ovo je ljepota u centru naselja za našu djecu i mlade koji će sigurno uživati. – rekao je Zlatko ister, inače dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Varaždina.

Radove na igralištu izvodila je tvrtka GIT iz Varaždina, uređene su šljunčane staze, a uz igrala su postavljene i antitraumatske podloge.